VIDEO. Masacrele de la Harkov. Cimitirul ororilor din pădurea de la Izium și cuștile groazei de la Kupiansk. Rușii n-au avut milă nici măcar de-ai lor, aruncând soldați răniți de vii în morminte / „Rusia nu lasă în urmă decât moarte şi suferinţă. Ucigaşi. Torţionari”


VIDEO. Masacrele de la Harkov. Cimitirul ororilor din pădurea de la Izium și cuștile groazei de la Kupiansk. Rușii n-au avut milă nici măcar de-ai lor, aruncând soldați răniți de vii în morminte / „Rusia nu lasă în urmă decât moarte şi suferinţă. Ucigaşi. Torţionari”

Ocupanții ruși au îngropat într-o pădure de lângă Izium, în imediata vecinătate a unui cimitir mai vechi, cel puțin 440 de trupuri neînsuflețite. Din primele cercetări la fața locului derulate de criminaliștii ucraineni rezultă că majoritatea persoanelor înhumate sunt civili, bărbați, femei și chiar copii decedați în urma bombardamentelor. În jur de 17 sunt soldați ucraineni. Câteva dintre cadavrele civililor prezintă urme evidente de tortură, iar unii dintre militari au fost îngropați cu mâinile legate la spate.

Tot la Izium, într-o zonă neprecizată, ar fi fost descoperite și cadavrele mai multor militar ruși care, potrivit Zmist (publicație ucraineană specializată în relatări de război), ar fi fost abadonați și chiar aruncați în gropi de către camarazii lor în retragere pe când erau încă în viață. Foto jos. 

 

„Rusia nu lasă în urmă decât moarte şi suferinţă. Ucigaşi. Torţionari. Lipsiţi de tot ceea ce este uman”, a comentat liderul ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, promiţând o „răzbunarea teribil de justă”, în vreme ce numeroase pagini ucrainene de Twitter (de la jurnaliști proeminenți, la diplomați și politicieni) afirmă public că este nevoie de un al „doilea Nurenberg” pentru criminalii ruși. 

„Întreaga lume ar trebui să vadă asta. O lume în care nu ar trebui să existe cruzime și terorism. Dar toate sunt acolo. Iar numele acestei lumi este Rusia”, a spus, printre altele, președintele ucrainean Volodimir Zelenski după descoperirea cimitirului groazei din Izium.

Liderul ucrainean s-a referit și la tortura la care au fost supuși numeroși civili, unii dintre aceștia chiar cetățeni străini aflați la studii în regiunea Harkov. „Se consemnează toate crimele ruşilor, se strâng dovezi ale vinovăţiei lor. Au fost găsite camere de tortură în care au fost abuzaţi civili din oraşele ocupate, spaţii în care erau ţinuţi oameni – chiar şi străini”, a precizat Zelenski pe a cărui pagină de Facebook au fost publicate numeroase imagini surprinse în cimitirul ororilor de la Izium. 

 

custi kupiansk1 - Copy
Cuști în care ar fi fost închiși deținuții rușilor la Kupiansk

 

Conform lui Zelenski, şapte cetăţeni din Sri Lanka, studenţi ai Colegiului Medical Kupiansk, capturaţi de soldaţii ruşi în luna martie, au fost ţinuţi într-un subsol.

„Există deja dovezi clare de tortură, tratament umilitor al oamenilor... Mai mult, există dovezi că soldaţii ruşi, ale căror poziţii nu erau departe de acest loc, au împuşcat oameni doar pentru amuzament”, a menționat Zelenski.

Potrivit presei ucrainene, într-un centru de detenție din Kupiask (oraș aflat la aproximativ 40 de km de granița cu Rusia) ar fi fost încarcerați și supuși torturii cel puțin 400 de civili. Investigațiile autorităților ucrainene sunt însă abia în fază incipientă. Video la finalul textului.  

Imaginile cu cuștile de tortură de mai sus au fost primite și publicate de un corespondent al „Donbas. Realii” (un proiect al Radio Free Europe în regiunile Donețk și Lugansk). VIDEO AICI

zelensky1
Izium

 

Corespondentul TVR la fața locului, Alex Costache, a relatat ce a văzut la Izium: „A fost teribil, apăsător, nu vă mai spun cum mirosea la groapa comună de la Izium. Acum, procuratura din Harkov, poliția de investigație, medicii legiști exhumează cele 445 de gropi găsite acolo, sunt gropi individuale, dar și o groapă comună foarte mare. Acolo au fost îngropați localnicii uciși în bombardamentele rușilor sau torturați și pur și simplu uciși de ruși”. 

Șeful Procuraturii din Harkov a declarat, pentru TVR, că au găsit deja până acum  - și fac cercetările de doar două zile -  un cadavru strangulat cu o bandă și alte cadavre legate cu sfoară, cu mâinile la spate. Spune că va considera că toți cei îngropați acolo nu au murit de moarte naturală, Procuratura trebuie să spună acest lucru pe baza probelor, probe care vor fi trimise la Curtea Penală Internațională, astfel încât cândva Rusia să plătească pentru aceste crime de război împotriva civililor. Video la finalul textului. 

Există dovezi clare de violenţe, crime în masă, potenţiale gropi comune, cadavre lăsate pe străzi, cu semne de rele tratamente, şi încercări de a acoperi toate acestea în zonele din Ucraina eliberate de sub controlul forţelor ruse, a declarat vineri ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack citată de agerpres.ro.

„Din păcate, ce vedem acum, odată ce sunt eliberate zone de sub controlul forţelor ruse, este tipic: dovezi clare de violenţe interpersonale, crime în masă, potenţiale gropi comune, încercări de a acoperi ce s-a întâmplat, cadavre lăsate pe străzi, cu semne de rele de tratamente", a declarat Beth Van Schaack la o conferinţă online cu jurnalişti şi reprezentanţi ai unor ONG-uri din câteva ţări europene, precizând că toate acestea sunt dovezi de crime de război.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este extrem de asemănător cu ce am văzut că au făcut forţele ruse în alte locuri unde au fost desfăşurate, ca Groznîi (Cecenia - n.r.) şi Alep (Siria - n.r.). Vedem pattern-uri ale unor atrocităţi. Din păcate, lumea nu a reacţionat suficient de puternic atunci, ceea ce din multe puncte de vedere i-a dat Rusiei undă verde să avanseze în Ucraina, iar acum se văd consecinţele acestui lucru", a mai spus ea.

Beth Van Schaack a atras atenţia că „trupele ruse au comis crime de război în aproape toate zonele din Ucraina unde au fost desfăşurate".

Ea a a explicat că mai întâi au fost documentate atacuri „asupra civililor şi elementelor de infrastructură civilă".

„Multe dintre atacuri au fost deliberate, disproporţionate şi nediscriminate (...) Am văzut atacuri asupra unor centre comerciale, gări feroviare, teatre, zone care sunt esenţiale pentru populaţia civilă. Multe informaţii au arătat că nu existau obiective militare în apropiere", a subliniat reprezentanta SUA, al cărei rol este de a-l consilia pe secretarul american de stat şi conducerea Departamentului de Stat în legătură cu chestiuni privind prevenirea şi reacţia la atrocităţi, printre care crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.

„Apoi, odată ce jurnaliştii au primit acces la locuri care fuseseră ocupate şi controlate de forţele ruse, am început să vedem violenţe de alt tip. De exemplu, cadavre la pământ ale unor persoane care au fost executate cu mâinile la spate, cadavre care arătau semne de tortură, poveşti groaznice despre violenţe sexuale împotriva femeilor şi fetelor, dar şi bărbaţilor şi băieţilor", a mai declarat ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională.



 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.