SUA: Rusia finanțează, în secret, cu sume uriașe partide și candidați din peste 20 de țări / Ambasadele Rusiei din diverse țări sunt implicate în operațiunea murdară de cosmetizare a imaginii Moscovei


SUA: Rusia finanțează, în secret, cu sume uriașe partide și candidați din peste 20 de țări  / Ambasadele Rusiei din diverse țări sunt implicate în operațiunea murdară de cosmetizare a imaginii Moscovei

Rusia a finanțat, în mod discret, cu cel puţin 300 milioane de dolari diverse partide politice şi candidaţi în peste 20 de ţări începând din 2014 pentru a-şi exercita influenţa, potrivit unei estimări a serviciilor de informaţii americane, făcută publică marţi, transmite AFP care citează un articol din The Washington Post.

Rușii plătesc în numerar, criptomonede, transferuri electronice și cadouri generoase, se arată în documentul dat publicității de Departamentul de Stat al SUA (sub forma unei analize oferite spre publicare mai multor instituții de presă americane). Banii sunt mutați printr-o gamă largă de instituții pentru a ascunde originea finanțării. Printre instituțiile implicate în astfel de operațiuni se numără fundații, grupuri de reflecție, grupuri de crimă organizată, de consultanță politică, companii fantomă și întreprinderi de stat rusești.

De asemenea, banii ajung la sursă și prin intermediul conturilor și resurselor Ambasadelor Rusiei de pe teritoriul țărilor respective, se mai arată în document.

Statele Unite „consideră că este vorba despre estimări minimale şi că Rusia, probabil, în secret, a transferat mai multe fonduri care nu au fost reperate”, a indicat un înalt responsabil american.

Potrivit acestuia, un ambasador rus la post într-o ţară asiatică nespecificată i-a dat milioane de dolari unui candidat la alegerile prezidenţiale.

Administraţia Joe Biden a cerut o astfel de estimare serviciilor sale în urma invaziei ruse în Ucraina, concomitent cu lansarea de către Washington de multiple iniţative pentru izolarea Moscovei pe scena internaţională.

Înaltul responsabil a declarat că diplomaţia americană va pune aceste concluzii la dispoziţia guvernelor a peste 100 de ţări, în prelungirea summitului pentru democraţie organizat în format virtual de preşedintele Joe Biden în decembrie 2021. (sursa: Agerpres.ro)

Potrivit The New York Times care publică extrase din analiza serviciilor secrete americane, documentul include și un avertisment despre posibilitatea ca, în lunile următoare, Rusia să își folosească "setul de instrumente de influență sub acoperire", inclusiv finanțarea politică secretă, în zone extinse de pe glob, pentru a încerca să submineze sancțiunile conduse de americani împotriva sa și pentru „a-și menține influența în aceste regiuni pe fondul războiului din Ucraina".

Potrivit unei traduceri a analizei din The Washington Post oferite pe pagina sa de Facebook de Radu Olteanu, „țările în care au fost identificate astfel de activități au inclus Albania, Muntenegru, Madagascar și, potențial, Ecuador, potrivit unei surse din administrație familiarizate cu subiectul în cauză.

Un înalt oficial american(...)a declarat că administrația a decis să declasifice unele dintre constatările analizei în încercarea de a contracara capacitatea Rusiei de a influența sistemele politice din țările din Europa, Africa și în alte părți.

Evaluările atât ale agențiilor de spionaj americane, cât și ale unei investigații bipartizane a Senatului au concluzionat că Rusia, sub președintele Vladimir Putin, a lansat o campanie de intervenție în alegerile prezidențiale din 2016 pentru a-l ajuta pe candidatul de atunci, Donald Trump.

Publicarea detaliilor despre presupusa campanie de influență politică a Kremlinului vine în timp ce Statele Unite își extind sprijinul militar pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, aflat acum la a șaptea luna.

De la începutul acestui an, Casa Albă a făcut pasul neobișnuit de a elibera în mod repetat informații declasificate legate de intențiile și acțiunile Moscovei legate de Ucraina, ca parte a unei încercări de a respinge ambițiile lui Putin acolo și de a contracara ceea ce oficialii americani au descris drept operațiuni de dezinformare rusești.

Demersul a numit, de asemenea, oligarhi ruși despre care a spus că sunt implicați în „scheme de finanțare”, inclusiv Evgheni Prigozhin și Aleksandr Babakov (membru al Dumei de Stat, un apropiat al lui Putin, aflat sub sancțiuni ale SUA, Canadei și Elveției încă din 2014, pe fondul anexării Crimeii de către Rusia. În aprilie 2022, el s-a aflat din nou în atenția Departamentului de Stat American după ce a încercat să finanțeze mai mulți cetățeni amercani pentru a deveni agenți de influență ai Rusiei în SUA, n.red.).

Prigozhin, oligarhul cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, după ce a făcut sume uriașe în contractele de catering guvernamentale ruse, a fost acuzat de oficiali americani în 2018 de încercarea de a interveni în alegerile din SUA din 2016. Numele său este asociat și cu compania privată de mercenari Wagner (mulți dintre aceștia luptă acum și pe drontul din Ucraina) și este căutat de FBI.

Babakov este suspectat și implicare în finanțarea unui partid de extremă dreaptă din Franța”. 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.