Julia Davis, analist și comentator la The Daily Beast, creatoare a unei agenții de monitorizare a presei din Rusia, scrie într-un thread pe pagina sa de Twitter că „experții” Kremlinului, care dezbat, de aproape șapte luni, situația din Ucraina în cea mai sinistră cheie propagandistică pe la odioasele talk-show-uri de înfierare a „nazismului” ucrainean, realizează acum nu doar că Rusia pierde pe frontul din Ucraina, ci că țara lor este efectiv într-o situație foarte dificilă.
„Au început jocul învinovățirii. Dar unii dintre ei înțeleg, în sfârșit, că negarea genocidară a identității ucrainene nu funcționează în favoarea Rusiei”, scrie Davis într-un text care însoțește o secvență memorabilă dintr-o emisiune difuzată de un canal rusesc de stat.
În cadrul acesteia, fostul deputatul Dumei de Stat Boris Nadezhdin (dintr-o biografie consultată de Podul rezultă că acesta, deși originar din Tașkent, Uzbekistan, ar proveni, de fapt, dintr-o familie multietnică cu rădăcini ucrainene și românești), colaborator apropiat în trecut al lui Boris Nemțov (lider al opoziției din Rusia asasinat în februarie 2015), le spune răspicat colegilor de platou că cineva trebuie să-i lămurească pe cetățenii ruși care au crezut că „operațiunea specială” va fi una rapidă și fără multă vărsare de sânge, că ucrainenii se vor preda fericiți, că „este imposibil să înfrângi Ucraina”.
„Armata Rusiei se confruntă cu o armată foarte puternică, susținută de cele mai puternice state ale lumii, din punct de vedere economic și tehnic. (…) Sugerez că este momentul să înceapă negocierile de pace care să oprească acest război”, mai spune Boris Nadezhdin, contrat imediat de colegii de platou care îi răspund că negocierile cu „regimul nazist” al lui Zelenski sunt excluse.
Acesta (regimul de la Kiev) trebuie distrus, opinează deputatul Dumei de Stat Serghei Mironov care îi dă dreptate liderului de Kremlin în ceea ce privește afirmația referitoare la faptul că „războiul” Rusiei cu Ucraina „nici măcar nu a început” de fapt. Dar până și Mironov recunoaște că, în realitate, Rusia se luptă cu „întregul bloc NATO” care aprovizionează Ucraina cu arme și că situația e cât se poate de „serioasă”. „Serviciile noastre secrete ar fi trebuit să intuiască treaba asta”, spune și analistul politic Viktor Olevich. „Războiul e război. Nu poți prezice nimic”, îi răspunde Mironov, care e de părere că războiul trebuie să continue până la victoria Rusiei.
Un alt deputat opinează că psihicul soldaților ruși s-ar fi prăbușit în ultimele zile și de asta situația ar fi ceva mai delicată pe front în acest moment, dar că ce vedem acum este doar o mică parte dintr-un război mondial care e pe cale să izbucnească. Nadezhdin răspunde exprimându-și speranța că nu va începe niciun război de asemenea amploare pentru că „balanța de putere” nu va înclina în niciun caz în favoarea Moscovei.
Discuția reprodusă parțial mai sus poate fi urmărită integral AICI (cu subtitrare în limba engleză)