Șantajul energetic al lui Putin n-are nicio șansă. Expert român în energie: „UE e perfect pregatită să supraviețuiască lejer iernii” / „UE unită poate rupe capul Gazprom, poate impune ce condiții vrea”


Șantajul energetic al lui Putin n-are nicio șansă. Expert român în energie: „UE e perfect pregatită să supraviețuiască lejer iernii” / „UE unită poate rupe capul Gazprom, poate impune ce condiții vrea”

Ana Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie în cadrul think tank-ului Expert Forum, a comentat, într-o postare pe Facebook, anunțul făcut miercuri de președinta Comisiei Europene, Ursulei von der Leyen privind propunerea Comisiei de impunere a unui plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, apreciind că Gazprom trebuie bătut cu propriile arme”, colosul rusesc neavând nicio șansă în fața unei Europe unite.

Context. Miercuri, Comisia Europeană a anunțat că va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze. „Vom propune un plafon de preţ pentru gazele naturale ruseşti. Obiectivul este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le utilizează pentru a-şi finanţa războiul îngrozitor din Ucraina", a spus Ursula von der Leyen. Potrivit preşedintei Comisiei Europene, blocul comunitar se confruntă cu o situaţie extraordinară pentru că Rusia nu este un furnizor de încredere şi manipulează pieţele energetice. Această manipulare are efecte secundare pe piaţa de electricitate unde se constată preţuri astronomice la electricitate pentru gospodării şi companii, precum şi o volatilitate extremă pe piaţă. „De aceea, vom prezenta un set de măsuri imediate care vor proteja consumatorii vulnerabili şi companiile şi îi vor ajuta", a mai declarat Ursula von der Leyen.

Comentariul Anei Otilia Nuțu:

„Foarte pe scurt, despre mesajul de azi al Ursulei von der Leyen:

- Comisia a examinat doua variante de plafonare a prețului gazului. Prima - pe care o susțin si eu - este impunerea unui plafon unic de preț la nivel european. Eu zic ca plafonul ar putea fi 300 EUR/1000 mc, cca 10% din vârfurile pe care le vedem în ultimele săptămâni, nu de alta, dar ăsta era pretul pe care Gazprom il sugera, ipocrit, ca să nu se distrugă cererea europeana, prin toamna anului trecut. Pai cum, băieți, nu ziceați voi că-i bun? Gazprom trebuie bătut cu propriile arme.

Un plafon unic va uni automat toata UE, pentru că nimeni, nici Orban, nici alții, nu poate negocia un deal mai bun cu Gazprom decat 10% din prețul de azi. Iar UE unita poate rupe capul lui Gazprom, poate impune ce condiții vrea (pt ca Gazprom nu poate taia fizic TOATE livrările către UE, ci doar selectiv).

De reținut că preturile gazului din bursele europene n-au altă bază decât o panică nejustificată. UE e perfect pregatită să supraviețuiască lejer iernii.

A doua propunere de azi a dnei Leyen priveste ajustari ale pieței de energie electrică - limitare consum de varf, supraimpozitari pt producția cu cost marginal mai mic. Aceste propuneri sunt greșite și vor distorsiona major piața de energie electrică, dacă sunt aplicate. Singurul motiv pt care se pune problema așa e că pretul gazului a împins prețul energiei electrice la nivelul de azi. Plafonarea prețului gazului rusesc va rezolva exact această problema, va tempera explozia prețului gazului și nu va fi nevoie de ajustarea pieței de energie electrică. De actualul model - prețul marginal - avem nevoie pt că e esențial pentru tranziția energetică. Tranziția necesită experimentarea rapidă de noi tehnologii în condiții de piață, avem nevoie de prețuri și costuri reale, de stimularea rapidă a tehnologiilor care se vor dovedi eficiente și scoaterea din piațî a celor prea scumpe, în următorii 25 de ani. Schimbarea modelului de piață presupune că el ar fi problema, nu abuzul Gazprom”.

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.