News Alert! Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) acuză, oficial, serviciile secrete ucrainene de implicare în uciderea Dariei Dughina / Bomba ar fi fost amplasată de o spioană din Ucraina care a venit la Moscova însoțită de un copil


News Alert! Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) acuză, oficial, serviciile secrete ucrainene de implicare în uciderea Dariei Dughina / Bomba ar fi fost amplasată de o spioană din Ucraina care a venit la Moscova însoțită de un copil

Într-un comunicat postat pe canalul său oficial de Telegram, FSB - Serviciul Federal de Securitate, serviciul secret al Federației Ruse, succesor al KGB-ului,  înființat în 1995 – acuză, în mod oficial, serviciile secrete ucrainene de organizarea atentatului cu bombă artizanală în care și-a pierdut viața Daria Dughina, fiica celui considerat ideologul Kremlinului și artizanul din umbră al invaziei din Ucraina, Aleksander Dughin. Sâmbătă seară, Dughina, aflată la volanul mașinii în care ar fi trebuit să urce și Dughin senior, dar din motive necunoscute nu a mai făcut-o, a sărit în aer într-o suburbie a Moscovei, murind pe loc, la întoarcere de la un festival la care participase alături de tatăl său. 

Potrivit comunicatului FSB, bomba a fost amplasată în mașină de ucraineanca Natalya Vovk, în vârstă de 42 de ani, aflată în vizită la Moscova împreună cu fiica sa. Cele două ar fi fost prezente la același eveniment ca și familia Dughin, respectiv festivalul „Tradiții”, organizat sâmbătă în apropiere de Moscova. 

Redăm comunicatul FSB (Telegram - foto jos):

„Detalii despre asasinarea Dariei Dughina:

Crima a fost pregătită de serviciile speciale ucrainene. 

Autorul crimei este cetățeanul ucrainean Natalya Vovk, născută în 1979. Ea a sosit în Rusia la 23 iulie 2022 împreună cu fiica sa, Shaban Sofia Mihailovna, născută în 2010.

Vovk și fiica sa au închiriat un apartament în Moscova, în casa în care locuia defuncta, pentru a organiza uciderea Dariei Dughina și a obține informații despre stilul de viață al acesteia. Un autoturism Mini Cooper a fost folosit pentru supraveghere.

În ziua crimei, Vovk și Șaban se aflau la festivalul literar și muzical „Tradiții", unde Dughina era prezentă în calitate de invitat de onoare. După ce a comis o detonare controlată a unei Toyota Land Cruiser Prado condusă de Dughina, Vovk a plecat în Estonia prin regiunea Pskov împreună cu fiica sa, pe 21 august.

Plăcuțele RPD E982HN RPD (numere specifice așa-numitei Republicii Donețk al cărei lider, Denis Pușilin, a afirmat imediat după asasinat că acesta ar fi fost comis de ucraineni, n.red.) au fost folosite la intrarea în Rusia, plăcuțele kazahe 172AJD02 au fost folosite la Moscova, iar plăcuțele ucrainene AH7771IP la ieșire.

Ucraina a respins încă de duminică orice implicare în asasinarea Dariei Dughina, după ce mai multe voci ruse și pro-ruse (Denis Pușilin, liderul așa-numitei Republici Populare Donețk) au acuzat că s-ar afla în spatele atacului cu bombă-artizanală. De asemenea, mai mulți opozanți ruși au opinat că atentatul ar fi fost orchestrat de serviciile secrete ale Kremlinului.

CITEȘTE ȘI: Teologul Andrei Kuraev, aflat în conflict deschis cu Biserica Ortodoxă Rusă, pentru BBC: Serviciile secrete ale Kremlinului au ucis-o pe Daria Dughina, temându-se că ar fi putut deveni o „Marine Le Pen a Rusiei” / Kremlinul are numeroase motive să se teamă mai tare de „patrioții radicali" decât de liberali

VIDEO. Fiica lui Aleksandr Dughin, ideologul și „Rasputinul” Kremlinului, a fost ucisă într-un atent la Moscova / Mașina-capcană l-ar fi vizat, de fapt, pe tatăl ei

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.