Fost șef al MI6: "Putin va avea parte de un final neplăcut! Nu cred că se va bucura de o pensionare luxoasă"


Fost șef al MI6: "Putin va avea parte de un final neplăcut! Nu cred că se va bucura de o pensionare luxoasă"

Un fost șef al serviciului britanic de informații externe a prezis că domnia lui Vladimir Putin asupra Rusiei se va încheia fie pe fondul stării sale de sănătate, fie din pricina intervenției unei alte grupări ruse. 

Richard Dearlove, fost șef al Mi6, a subliniat că nu crede că Putin va putea părăsi postul prezidențial bucurându-se ulterior de o "pensionare luxoasă", asta în pofida averii masive pe care dictatorul de la Kremlin ar fi acumulat-o. 

Bill Browder, CEO al Hermitage Capital Management, a declarat în 2017 pe parcursul unei întruniri a Comitetului Judiciar al Senatului SUA că averea președintelui rus ar putea cuantifica 200 de miliarde de dolari.

"Precum în cazul multor dictatori, mă întreb dacă Putin se va bucura vreodată de beneficiile sau de roadele câștigurilor obținute într-un mod necorespunzător... A comis o greșeală îngrozitoare în privința Ucrainei. Care va fi rezultatul este greu de prezis, dar Putin va avea parte într-un fel de un final neplăcut", a spus Dearlove. 

Zvonurile că Putin are probleme de sănătate s-au intensificat de la începutul războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, deși Kremlinul a negat în repetate rânduri un astfel de scenariu. Au existat și discuții între experți despre un potențial succesor al lui Putin, asta în timp ce serviciile secrete ucrainene au susținut în martie că elitele ruse plănuiesc să-l înlăture de la putere și să-l înlocuiască cu directorul FSB, Alexander Bortnikov.

Anterior, în luna iulie, Dearlove a precizat că, în cazul în care starea de sănătate a dictatorului Putin se va înrăutăți, e posibil ca succesorul acestuia să fie secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patruşev. 

"Aș merge până la a spune că aproape sigur ar fi vorba despre Patrușev în acest moment. Dacă acest personaj va supraviețui politic pe termen lung, este cu totul o altă chestiune", spunea Dearlove. 

Dearlove a prezis, de asemenea, în luna mai, că, până în 2023, Putin nu va mai fi președintele Rusiei din cauza problemelor sale de sănătate.

"Cred că va fi plecat până în 2023, dar probabil într-un sanatoriu", a spus Dearlove. 

Cu toate acestea, Putin, în vârstă de 69 de ani, nu pare să fie pregătit să-și încheie voluntar președinția. Putin a semnat o lege în 2021 care i-ar permite să obțină încă două mandate de șase ani după mandatul actual, ceea ce i-ar permite să rămână în funcție până în 2036. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.