Ucraina anunță că soldații ruși de la Zaporojie devin „ținte speciale” pentru toate forțele sale militare / Peste 40 de ţări, printre care și România, i-au cerut Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară


Ucraina anunță că soldații ruși de la Zaporojie devin „ținte speciale” pentru toate forțele sale militare / Peste 40 de ţări, printre care și România, i-au cerut Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat soldaţii ruşi care trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa sau o folosesc ca bază de tragere că vor deveni „ţinte specială" pentru forţele ucrainene, scrie agerpres.ro.

„Fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie trage folosind centrala ca acoperire, trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru agenţii noştri de informaţii, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră'', a declarat Zelenski într-un discurs sâmbătă seara. Liderul ucrainean a reafirmat că el consideră că Rusia foloseşte centrala ca şantaj nuclear, dar nu a dat detalii.

Trupele ruse au capturat centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei la începutul războiului, dar aceasta este încă administrată de tehnicieni ucraineni.

Pe fondul temerilor legate de o catastrofă nucleară din cauza reluării bombardamentelor din ultimele zile, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut crearea unei zone demilitarizate. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru bombardamente.

Forţele ucrainene care controlează oraşele de pe malul opus faţă de cel pe care se află centrala au fost supuse unui bombardament intens din partea ruşilor.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a acuzat Rusia că „a lovit partea centralei nucleare unde este generată energia care alimentează sudul Ucrainei''. ''Scopul este de a ne deconecta de la (centrală) şi de a da vina pe armata ucraineană pentru acest lucru'', a scris Podoliak pe Twitter.

Vladimir Rogov, membru de rang înalt al administraţiei civil-militare a provinciei Zaporojie, numit de Rusia, a scris pe Telegram că forţele ucrainene au bombardat centrala.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a avertizat asupra unui dezastru nuclear dacă nu se opreşte lupta. Experţii nucleari se tem că atacurile ar putea deteriora bazinele de combustibil uzat ale centralei sau reactoarele.

Peste 40 de ţări, inclusiv România, i-au cerut Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie, potrivit News.ro.

„Prezenţa forţelor militare ruse la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi îndeplinească obligaţiile de siguranţă de siguranţă în ceea ce priveşter situaţia nucleară şi radiaţiile în conformitate cu convenîiile internaţionale şi standardele de siguranţă IAEA.

Îi cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din vecinătate şi din toată Ucraina astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi continue responsabilităţile şi personalul legitim să îşi îndeplinească sarcinile fără amestec din exterior, ameninţări sau condiţii de muncă inacceptabil de dure”, se arată în comunicat. “Condamnăm ferm folosirea de către Rusia a dezinformării în tentativa de a-şi justifica acţiunile ilegale în Ucraina. Comunitatea internaţională va trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa”, menţionează cele 42 de naţiuni.

Semnatarele comunicatului sunt Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germanai, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Olanda, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Coreea de Sud, Republica Moldova, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi SUA, dar şi de Uniunea Europeană.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.