„Pentru Salman Rushdie: Libertate, umanism, toleranță!” / Numeroși intelectuali europeni denunță atacul împotriva scriitorului de origine indiană, anunțând public că „Suntem ferm şi hotărât alături de acest simbol universal al libertăţii”


„Pentru Salman Rushdie: Libertate, umanism, toleranță!” / Numeroși intelectuali europeni denunță atacul împotriva scriitorului de origine indiană, anunțând public că „Suntem ferm şi hotărât alături de acest simbol universal al libertăţii”

32 de scriitori și profesori semnează în cotidianul elvețian „Le Temps”, sub titlul „Pentru Salman Rushdie: libertate, umanism, toleranță!”, un articol de susținere dedicat reputatului scriitor de origine indiană, atacat recent pe scena unui institut din statul New York. Atacatorul l-a înjunghiat pe Rushdie de cel puțin zece ori, scriitorul fiind la un pas de a-și pierde viața. Motivul atacului este legat de literatura lui Rushdie care ar ridiculiza islamul.

„12 august 2022, Chautauqua Institution, un centru cultural din statul New York: Salman Rushdie, scriitor anglo-american de origine indiană, acum în vârstă de 75 de ani, a fost astfel grav rănit, înjunghiat cu sălbăticie în gât și în abdomen, în timp ce se pregătea să țină un discurs pe scenă, la treizeci și trei de ani după ce, la 14 februarie 1989, a fost emisă o fatwa, un decret de moarte pe termen nelimitat ("etern" în limbaj islamist), cu o recompensă de trei milioane de dolari (la vremea respectivă! ) pentru uciderea sa, de către Ayatollahul Khomeini, fostul lider suprem al Republicii Islamice Iran, împotriva sa. Ipotetica lui crimă, în ochii acestor fanatici religioși de altădată? El s-a făcut vinovat atât de "blasfemie", cât și de "apostazie", ambele pedepsite cu moartea, conform celei mai extremiste interpretări a credinței musulmane, mai precis a obscurantistei Sharia, pentru că a scris și publicat, în întreaga lume, Versetele satanice: o carte care, după publicarea sa în 1988, a devenit rapid una dintre cele mai cunoscute opere de ficțiune - un roman și nicidecum un eseu”, scriu cei 32 de intelectuali în Le Temps, apreciind că Rushdie este un „Voltaire al timpurilor moderne”.

Salman Rushdie este „unul dintre exemplele cele mai eminente, stimate şi curajoase ale luptei contra oricărei forme de totalitarism, dogmatism sau fundamentalism, fie politice, ideologice sau teologice”, apreciază Daniel Salvatore Schiffer, Edgar Morin şi Eric-Emmanuel Schmitt, care semnează, între alţii, articolul din Le Temps.  

Într-un mesaj separat, filosoful francez Bernard-Henri Lévy opinează că Rushdie ar trebui să primească Nobelul pentru Literatură.

„Nu-mi pot imagina niciun alt scriitor să aibă îndrăzneala, astăzi, să-l merite mai mult decât el. Campania începe acum”, a scris Bernard-Henri Lévy. „Acest scriitor, pedepsit pentru că a scris, de treizeci de ani, texte libere care îi fac pe oameni liberi, merită o reparaţie”, consideră el într-un text publicat în Journal du dimanche (JDD).

Familia lui Salman Rushdie s-a declarat duminică „extrem de uşurată” că scriitorul britanic nu mai este conectat la aparate şi a asigurat că simţul umorului său a rămas „intact”, în ciuda gravităţii rănilor sale.

Atacatorul (foto jos) a pledat nevinovat la acuzația de tentativă de omor. El rămâne în custodia poliției, fără posibilitatea de eliberare pe cauțiune. Vineri, 12 august, Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, a alergat pe scenă și l-a înjunghiat de cel puțin 10 ori pe Salman Rushdie, lovindu-l în cap, în gât și în piept.

Cel care trebuia să găzduiască evenimentul a fost și el rănit ușor. Henry Reese este co-fondatorul unei organizații non-profit care oferă sprijin scriitorilor exilați și aflați sub amenințarea persecuțiilor.

Salman Rushdie trebuia să țină o prelegere despre cum Statele Unite constituie un refugiu pentru acești scriitori.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.