Un avertisment alarmant a fost lansat, marți, de către ministrului taiwanez de Externe care a opinat că Beijingul ar urma să utilizeze amplele exerciții militare demarate în urmă cu şase zile în semn de dezacord faţă de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor Congresului SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan drept pretext pentru a invada insula pe care China o consideră „parte inalienabilă” a teritoriului său, dar care are aspirații de independență și democrație.
Potrivit agențiilor de știri Reuters și AFP, preluate de agerpres.ro, Taiwanul precizează că nu se va lăsa intimidat, în pofida faptului că Beijingul îşi continuă exerciţiile militare în Strâmtoarea Taiwan, trecând în mod repetat linia de demarcaţie neoficială, a declarat Joseph Wu într-o conferinţă de presă la Taipei.
„China utilizează exerciţiile pentru a pregăti o invazie în Taiwan", a insistat Wu, lansând un apel la sprijin internaţional pentru a „proteja pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan".
„Au loc exerciţii militare la scară largă, lansări de rachete, precum şi atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare şi de coerciţie economică într-o tentativă de a slăbi moralul populaţiei în Taiwan", a continuat el.
Declaraţiile ministrului taiwanez de externe intervin pe fondul escaladării tensiunilor militare după prelungirea luni a exerciţiilor chineze, cele mai mari vreodată în jurul insulei, care trebuiau să se încheie duminică, manevre ce au cuprins lansări de rachete balistice şi simulări de atacuri maritime şi aeriene în spaţiul aerian şi maritim din jurul Taiwanului.
Comandamentul chinez din teatrul de operaţiuni Est a anunţat luni că va desfăşura noi exerciţii militare comune antisubmarin şi de asalt maritim, confirmând temerile unor analişti din domeniul securităţii şi diplomaţi că Beijingul va menţine presiunea asupra Taiwanului.
CITEȘTE ȘI: Cum se va apăra Taiwanul în fața Chinei, chiar și fără suportul direct al SUA? „Strategia porcului spinos”
Tensiunile politice dintre Taiwan şi China datează de la războiul civil chinez (1927–1949). În urma conflictului îndelungat dintre Partidul Comunist şi aripa de dreapta a mişcării Kuomintang, condusă de politicianul şi generalul Chiang Kai-shek, comuniştii s-au impus după 22 de ani. După ce liderul comunist Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză, Kuomintang-ul s-a refugiat în Taiwan. Dar Beijingul priveşte în continuare insula Taiwan ca pe o parte a teritoriului naţional.