Atrocitățile rușilor îi cutremură până și pe oligarhii din exil: rușii decapitează și castrează, în fața camerelor, prizonieri de război ucraineni. Hodorkovski: „Lumea Rusiei a pătruns în localitatea ocupată Popasna, din Donbas. Capul unui prizonier de război ucrainean a fost înfipt într-un băț”


Atrocitățile rușilor îi cutremură până și pe oligarhii din exil: rușii decapitează și castrează, în fața camerelor, prizonieri de război ucraineni. Hodorkovski: „Lumea Rusiei a pătruns în localitatea ocupată Popasna, din Donbas. Capul unui prizonier de război ucrainean a fost înfipt într-un băț”

O nouă filmare cu atrocități inimaginabile comise de trupele ruse în zonele ocupate din estul Ucrainei cutremură rețelele de socializare: capul tăiat al unui presupus prizonier de război este înfipt într-un par, în curtea unei case din Popasna (Popasnaia), regiunea Lugansk. În stânga și-n dreapta craniului se află alte două „obiecte” înfipte în țevile unui gard. După unele păreri ar fi vorba despre membrele superioare ale soldatului decapitat, după alte opinii ar fi tot cranii mai vechi, aflat într-un stadiu avansat de descompunere. În apropiere se află și trupul, îmbrăcat în haine specifice trupelor militare. Vezi foto. 

 

Imaginile sunt distribuite pe Twitter chiar și de cunoscutul disident rus aflat în exil Mihail Hodorkovski, oligarhul rus care a devenit dușmanul de moarte al lui Vladimir Putin după ce a refuzat, la începutul anilor 2000, să se alieze cu el și să-I susțină în consolidarea puterii autocrate, înfruntându-l și demascând public corupția din jurul proaspătului președinte al Rusiei. 

„Va mai putea oare Rusia să-și revină din asta și să se întoarcă în rândul națiunilor civilizate? Pentru că momentan, pare că aduce asupra vecinilor și poparelor de pe tot pământul întunericul Evului Mediu. Lumea Rusiei a pătruns în localitatea ocupată Popasna, din Donbas. Capul unui prizonier de război ucrainean a fost înfipt într-un băț”, scrie Hodorkovski pe contul său oficial de Twitter. 

The Guardian precizează că imaginile au fost publicate pe Telegram de guvernatorul ucrainean al provinciei Lugansk, Serhii Haidai, de unde au ajuns ulterior și în rețelele de socializare. 

„Sunt orci cu adevărat. În secolul XXI, în Popasna aflată sub ocupație, rușii înfig cranii de oamani în băț. Nu au nimic uman acești ruși. Suntem în război cu ființe care și-au pierdut umanitatea”, a precizat Serhii Haidai.

Potrivit informațiilor obținut de The Guardian, care nu a putut însă stabili autenticitatea imaginilor, acestea ar fi fost surprinse la sfârșitul lunii iulie, undeva în apropiere de centrul orașului. 

Pe un zid poate fi observată inscripția  „Strada Nahirna 21, mai precizează publicația. 

Trupele ucrainene s-au retras din Popasna la sfârșitul lunii mai, aliatul cecen al lui Putin, odiosul Ramzan Kadîrov, anunțând că orașul a fost cucerit. 

Tot The Guardian publica, la sfârșitul lunii iulie, informații despre o altă filmare care surprindea atrocitățile comise de ruși/ceceni în zonele cucerite în estul Ucrainei. 

Este vorba despre castrarea, pe viu, a unui prizonier de război, gest abominabil transformat de ruși în spectacol. Respectiva filmare fusese publicată pe un canal de Telegram rusesc. Potrivit unor informații ulterioare, după castrare, prizonierul ucrainean ar fi fost ucis. Soldatul rus care l-a mulitat pe ucrainean ar fi fost filmat anterior în apropierea uzinei chimize Azot, din orașul Severodonețk, estul Ucrainei, cucerit de ruși la sfâșitul lunii iunie. El ar fi fost înregimentat în trupele cecene, în batalionul Akhmat. Filmarea a devenit virală pe canalele rusești care au postat numeroase comentarii batjocoritoare la adresa soldatului ucrainean mutilat. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.