Curtea Supremă a Rusiei a declarat Regimentul Azov drept „organizație teroristă”! Ambasadei Rusiei în Marea Britanie solicită spânzurarea prizonierilor Azov


Curtea Supremă a Rusiei a declarat Regimentul Azov drept „organizație teroristă”! Ambasadei Rusiei în Marea Britanie solicită spânzurarea prizonierilor Azov

Un corespondent al Reuters, aflat în sala de judecată, transmite că Regimentul Azov, ai cărui luptători au apărat eroic orașul Mariupol, blocând astfel avansul trupelor ruse în sud-estul Ucrainei și schimbând astfel soarta războiului, a fost declarat, marți, „organizație teroristă” de Curtea Supremă a Rusiei.

Decizia nu este surprinzătoare în condițiile în care mai mulți politicieni ruși, între care și preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, au cerut public asta și ca luptătorii Azov să fie condamnați la moarte (și să nu fie introduși în schimburile de prizonieri de război dintre cele două țări beligerante).

„Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri. Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei", spunea Viaceslav Volodin, în urmă cu aproape două luni, când luptătorii de la complexul Azovstal, din Mariupol, au decis să depună armele și să se preda ocupanților, pe fondul lipsei de alimente, medicamente și muniție. 

Un alt incident dramatic produs recent indică faptul că Moscova și aliații acesteia din cele două republici separatiste nu doresc ca luptătorii Azov să revină în viață în Ucraina. Este vorba despre bombardarea închisorii din Olenivka, din Republica separatistă Donețk, în urma căreia au murit peste 50 de prizonieri de război (printre care și mai mulți membri ai Azov). 

Potrivit Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, militarii ruşi au atacat în mod deliberat unitatea din oraşul Olenivka, ocupat temporar, din regiunea Doneţk. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, în spatele atacului s-ar afla mercenarii companiei militare private ruseşti Wagner, președintele ucrainean Volodimir Zelenski catalogând bombardamentul drept „crimă de război deliberată a Rusiei”.

Tragedia de la Olenivka a determinat o reacție șocantă, pe Twitter, a Ambasadei Rusiei în Marea Britanie, care a scris că „membrii batalionului Azov al Ucrainei merită moartea prin spânzurare”, potrivit The Guardian. „Militanţii de la Azov merită executaţi, dar nu prin pluton, ci prin spânzurare, pentru că nu sunt soldaţi adevăraţi. Ei merită o moarte umilitoare”, este mesajul postat pe Twitter de Ambasada Rusiei în Marea Britanie.

Reamintim că, după cucerirea de către ruși a orașului Mariupol, care a fost efectiv ras de pe fața pământului, combatanții ucraineni s-au retras în interiorul oțelăriei labirintice Azovstal (întinsă pe o suprafață de 11 kilometri pătrați), unde au reușit să mai reziste eroic încă o lună de zile, fapt care a schimbat soarta războiului pe flancul sudic, ținând pe loc trupele Rusiei. 

Rămași fără arme, muniție, medicamente și hrană, la jumătatea lunii mai, luptătorii ucraineni – aproximativ 2500 – au depus armele și s-au predat rușilor, în acord cu oficialii de la Kiev, în condițiile în care armata ucraineană nu avea nicio șansă să-i scoată în viață din oțelărie. 

Inițial, luptătorii de la Azovstal au fost duși în regiunea separatistă Donețk, dar, ulterior, o parte dintre ei, ar fi fost trecuți granița în Rusia și duși la Moscova pentru interogatorii. 

La sfârșitul lunii iunie, în urma unui schimb de prizonieri, 95 dintre luptătorii de la Azovstal (printre care și 43 de combatanți Azov) s-au întors în Ucraina, majoritatea fiind însă grav răniți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.