VIDEO. Zelenski anunță că 1028 de localități ucrainene au fost eliberate. Liderul de la Kiev i-a mulțumit tânărului curajos care a ieșit înfășurat în steagul Ucrainei pe străzile din Mariupol, promițându-le oamenilor din teritoriile ocupate că nu vor fi uitați sau lăsați în mâinile rușilor


VIDEO. Zelenski anunță că 1028 de localități ucrainene au fost eliberate. Liderul de la Kiev i-a mulțumit tânărului curajos care a ieșit înfășurat în steagul Ucrainei pe străzile din Mariupol, promițându-le oamenilor din teritoriile ocupate că nu vor fi uitați sau lăsați în mâinile rușilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat, într-una din intervențiile sale video, că forţele armate ucrainene „au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative”, numărul localităților ucrainene eliberate de sub ocupanți ajungând în prezent la 1028. Alte 2621 se află însă în continuare sub controlul invadatorilor. „Este însă din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat”, a preciat Zelenski. 

Zelenski s-a referit și la imaginea deja devenită virală în rețelele de socializare a unui tânăr care a pozat în apropierea Teatrului Dramatic din Mariupol având pe umeri steagul Ucrainei. Fotografia este percutantă nu doar pentru că Mariupolul a fost ocupat de ruși după ce o mână de luptători ucraineni le-au opus de rezistență eroică, ci și pentru că Teatrul a fost bombardat și distrus de invadatori în condițiile în care în subsolurile sale se ascundeau sute de copii, femei și bătrâni. Cei mai mulți au fost uciși în urma atacului din 16 martie. 

 

„Este un tânăr foarte curajos. Și vreau să-i mulțumesc pentru gestul său. Băiatul ăsta ca mulți alți ucraineni de-ai noștri așteptă întoarcerea Ucrainei și nu vor accepta în veci ocupația, indiferent de circumstanțe. Toți acești oameni sunt ținuți de Rusia într-un vid informațional sau mințiți zilnic în teritoriile ocupate. În ciuda minciunilor, intimidărilor și propagandei, oamenii nu numai că refuză să uite Ucraina, ci o așteaptă și nu ezită să arate acest lucru. Nu vom uita niciodată de ei și vor rog, în măsura în care aveți această posibilitate, să răspândiți informațiile reale în teritoriile ocupate și să-i sprijiniți pe localnici. Toată Ucraina de la Harkiv, Melitopol, Lugansk și Donețk până în Crimeea trebuie să adudă despre Ucraina direct de la ucraineni”, a mai spus Zelenski. 

„Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat. Pas cu pas, avansăm, întrerupem aprovizionarea ocupanţilor, identificăm şi neutralizăm colaboratorii. Perspectiva este evidentă: steagul ucrainean va fi în toate oraşele şi satele noastre. Singura întrebare este în cât timp”, a mai afirmat Zelenski.  


 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.