Prigoana cineaștilor iranieni. Jafar Panahi, câștigător al Ursului de Aur, este cel de-al treilea regizor disident arestat în Iran, în mai puțin de o săptămână


Prigoana cineaștilor iranieni. Jafar Panahi, câștigător al Ursului de Aur, este cel de-al treilea regizor disident arestat în Iran, în mai puțin de o săptămână

Regizorul disident Jafar Panahi, câştigător al Ursului de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Berlin din 2015, a fost arestat luni în Iran.

În vârstă de 62 de ani, Jafar Panahi a devenit astfel cel de-al treilea regizor de film arestat în Iran în mai puțin de o săptămână, pe fondul revoltelor și al acuzațiilor publice de corupție în legătură cu tragedia din orașul Abadan, capitala provinciei Khuzestan, unde o clădire de zece etaje s-a prăbușit provocând moartea a cel puțin 43 de persoane. 

Panahi este unul dintre cei mai premiaţi cineaşti iranieni, fiind recompensat cu premiul pentru scenariu la Festivalul de Film de la Cannes din 2018 pentru "3 Faces", la trei ani după ce a câştigat Ursul de Aur pentru "Taxi Teheran", scrie agerpres.ro citând AFP, agenția de presă iraniană Mehr și agenția de știri iraniană de stat IRNA.

Artist disident, el a fost condamnat în 2010 la şase ani de închisoare şi a primit o interdicţie timp de 20 de ani de a realiza filme, de a călători sau de a se exprima în media, pentru „propagandă împotriva regimului", după ce a susţinut mişcarea de protest din 2009 contra realegerii ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad ca preşedinte al Republicii Islamice.

Cu toate acestea, el a continuat să trăiască şi să lucreze în Iran.

„Jafar Panahi a fost arestat astăzi (luni) la sosirea sa la parchetul din Teheran pentru a urmări cazul altui regizor, Mohammad Rasoulof", reţinut vinerea trecută, relatează Mehr. „Nu există deocamdată informaţii cu privire la motivul arestării lui Panahi, legătura sa cu cazul Rasoulof sau cu alte persoane arestate săptămâna trecută", mai scrie agenția Mehr.

Rasoulof şi colegul său Mostafa Aleahmad au fost arestaţi pentru „tulburarea ordinii publice", fiind acuzaţi că ar fi încurajat protestele care au avut loc după prăbuşirea unei clădiri care a provocat moartea a 43 de persoane, în luna mai, potrivit agenţiei oficiale IRNA. Este vorba despre un bloc de birouri de zece etaje care s-a prăbușit, „din senin”, la sfârșitul lunii mai, în orașul Abadan, sudul Iranului, tragedie soldată cu moartea a zeci de persoane.

Rasoulof, 50 de ani, a câștigat Ursul de Aur la Berlin în 2020 cu pelicula „There Is No Evil", dar nu a putut accepta premiul în persoană, deoarece i s-a interzis să părăsească Iranul.

Potrivit IRNA, el este acuzat că „pe fondul tragediei din metropola Abadan s-a implicat în incitarea tulburărilor sociale și perturbarea securității psihologice a societății”. 

În ultima vreme, autorităţile iraniene au efectuat numeroase arestări, inclusiv a unei personalităţi a mişcării reformatoare, Mostafa Tajzadeh, reţinut vineri şi acuzat de „activităţi contra securităţii statului".

Condus de Rasoulof, un grup de cineaşti iranieni, printre care şi Panahi, a publicat la sfârşitul lunii mai o scrisoare deschisă prin care solicita forţelor de securitate „să lase jos armele" în faţa furiei contra „corupţiei" şi „incompetenţei" oficialilor, după tragedia de la Abadan

Organizatorii Berlinalei au făcut apel sâmbătă pentru eliberarea câştigătorului premiului Ursul de Aur din 2020 pentru cel mai bun film, Mohammad Rasoulof  (foto jos) şi a colegului său, Mostafa Aleahmad.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.