Reuters scrie că premierul britanic Boris Johnson l-a sunat pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski mai înainte ca „cerneala” de pe demisia sa din fruntea Partidului Conservator să se fi uscat, transmițându-i că sprijinul Marii Britanii pentru Kiev rămâne neclitit și neafectat de criza politică din regat.
„Ești un erou, Volodimir. În țara asta toată lumea te iubește”, i-ar fi spu Johnson lui Zelenski într-o convorbire telefonică redată de un apropiat al politicianului britanic și făcută publică de Reuters.
La rândul său, Volodimir Zelenski s-a arătat profund întristat după anunţul privind demisia liderului conservator britanic, dar şi-a manifestat speranţa că această demisie nu va afectat sprijinul pe care Londra îl acordă Kievului în faţa agresiunii Rusiei, scrie agerpres.ro.
„Am primit toţi această veste cu tristeţe. Nu doar eu, ci întreaga societate ucraineană, care vă simpatizează foarte mult'', a transmis Zelenski, insistând asupra recunoştinţei ucrainenilor pentru sprijinul ferm oferit de Johnson astfel încât armata ucraineană să se poată apăra în faţa trupelor ruse.
De asemenea, diplomatul ucrainean Olexander Scherba, fost ambassador al Kievului în Austria, a scris pe pagina sa de Twitter un mesaj de mulțumire emoționant pentru Boris Johnson pe care l-a catalogat drept „cel mai vocal suporter al Ucrainei”: „mulți dintre prietenii mei l-au detestat pe Boris Johnson pentru rolul avut în Brexit. Și mie mi-a displăcut atunci. Dar, Doamne, atitudinea lui în privința Ucrainei a fost mai mult decât admirabilă. Și nu știu dacă ar fi putut să facă tot ce a făcut fiind în UE. Mulțumim, Boris Johnson””
Continuarea sprijinului Marii Britanii pentru Ucraina a fost confirmată de un purtător de cuvânt al lui Johnson, după discuţia cu Zelenski.
„Premierul a subliniat sprijinul neclintit al tuturor partidelor britanice pentru poporul preşedintelui Zelenski şi a spus că Marea Britanie va continua să furnizeze (Ucrainei) ajutor (militar) defensiv atât timp cât va fi nevoie'', a asigurat purtătorul de cuvânt de la Downing Street.
Pe lângă continuarea furnizării de echipamente militare, Johnson i-a promis lui Zelenski că va continua să colaboreze cu partenerii săi în vederea găsirii de soluţii pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, a adăugat purtătorul de cuvânt al premierului britanic demisionar.
Slăbit considerabil de scandalul petrecerilor desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, Boris Johnson a supravieţuit luna trecută unui vot de neîncredere iniţiat de propria sa tabără politică, după ce acest vechi scandal denumit ''Partygate'' fusese o perioadă eclipsat de invazia rusă în Ucraina, timp în care Johnson s-a remarcat prin susţinerea consistentă pentru guvernul de la Kiev, unde el a efectuat două vizite de la începutul războiului.
La acest scandal s-au adăugat însă şi altele, de data aceasta cu caracter sexual şi care au vizat trei deputaţi, demisiile a doi dintre ei provocând alegeri parţiale încheiate cu înfrângeri usturătoare pentru conservatori.
După ce aproximativ 60 de miniştri şi secretari de stat au demisionat, Boris Johnson şi-a anunţat în final joi demisia, dar a adăugat că doreşte să rămână la conducerea guvernului până la numirea viitorului premier, în timp ce alţi responsabili conservatori cer ca el să plece imediat din funcţie şi să fie numit un alt premier interimar.