Slovacia anunță o mutare istorică: cedează Ucrainei avioanele sale de luptă! Cehia anunță că va ajuta apoi Slovacia să-și protejeze spațiul aerian


Slovacia anunță o mutare istorică: cedează Ucrainei avioanele sale de luptă! Cehia anunță că va ajuta apoi Slovacia să-și protejeze spațiul aerian

Slovacia intenționează să trimită Ucrainei avioane de luptă MiG-29 și tancuri, urmând ca teritoriul slovac aerian să fie patrulat de avioanele Cehiei, potrivit ofertei făcute de aceasta din urmă, până ce Slovacia va primi din SUA o tranșă de avioane F-16. 

Intenția a fost dezvăluită de premierii Slovaciei și Cehiei, Eduard Heger și Petr Fiala, la o emisiune în direct a canalului de televiziune cehesc CT24, scrie publicația ucraineană ukrinform.net.

Bratislava va transfera MiG-urile sale Ucrainei, „dar nu doresc să intru în mai multe detalii, pentru că ucrainenii ne-au cerut să nu dezvăluim prea multe informații despre echipamentele militare pe care le primesc”, a precizat premierul slovac, Eduard Heger. 

Fiala a subliniat faptul că țara sa va oferi asistență aeriană Slovaciei și că avioanele Cehiei vor patrula spațiul aerian al acesteia începând cu luna septembrie. 

„Vom ajuta Slovacia până la sosirea avioanelor noi. Și ne așteptăm ca și alții să ne ajute și pe noi dacă vom avea probleme”, a mai spus Fiala, adăugând că Vestul este obligat să trimită arme Ucrainei pentru că aceasta luptă, totodată, pentru independența și securitatea Europei. „Ei luptă și pentru noi”, a mai spus Fiala, precizând că Cehia este gata să preia pentru instruire soldați ucraineni. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.