VIDEO. Diplomații ruși acuzați de spionaj și familiile lor au fost alungați din Bulgaria. Unul dintre expulzați a purtat un tricou cu chipul lui Putin și inscripția „Rusia nu se teme de nimic”


VIDEO. Diplomații ruși acuzați de spionaj și familiile lor au fost alungați din Bulgaria. Unul dintre expulzați a purtat un tricou cu chipul lui Putin și inscripția „Rusia nu se teme de nimic”

Aproximativ 170 de persoane au părăsit, duminică la amiază, Bulgaria, de pe aeroportul internațional din Sofia cu destinația Rusia, scrie publicația dnevnik.bg, precizând că este vorba despre diplomații expulzați sub suspiciunea de spionaj și de membri ai familiilor acestora. 

Săptămâna trecută, guvernul de la Sofia a decis să expulzarea a 70 de diplomați până pe 3 iulie, identificați ca reprezentând „o ameninţare la adresa securității naţionale" a Bulgariei. 

Executivul lui Kiril Petkov și-a păstrat decizia, în ciuda amenințărilor Moscovei de a închide ambasada de la Sofia. Șaptezeci de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit Bulgaria după ce această ţară a anunţat expulzarea lor în baza unor suspiciuni de spionaj, a informat duminică dpa.

Potrivit agerpres.ro, premierul bulgar Kiril Petkov a acuzat-o pe ambasadoarea rusă Eleonora Mitrofanova de susţinerea moţiunii de cenzură împotriva lui.

Petkov, rămas interimar, a fost demis săptămâna trecută prin moţiune de cenzură, iar preşedintele Rumen Radev ar urma să-i încredinţeze încă o dată mandatul de a forma guvernul, înaintea convocării din nou a anticipatelor. Dar socialiştii bulgari, care au făcut parte din coaliţia lui Petkov, l-au acuzat pe acesta că a luat singur decizia de a expulza diplomaţii ruşi, pe care ei o consideră nejustificată, şi au anunţat că din acest motiv nu vor susţine un nou guvern condus de actualul premier.

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a remis joi către MAE bulgar o notă diplomatică în care cerea ca până vineri la prânz Bulgaria să revină asupra expulzării diplomaţilor ruşi. În caz contrar, a mai transmis Mitrofanova, conform MAE bulgar, ea va cere Moscovei să ia în calcul închiderea completă a ambasadei ruse de la Sofia.

Potrivit unor relatări de pe Twitter, înainte de expirarea termenului privind expulzarea celor 70, un fum dens și negru s-a ridicat de pe acoperișul clădirii ambasadei Rusiei din Sofia, interpretările fiind că ar fi arse documente incriminatoare. 

Unul dintre „expulzați” a venit la aeroport îmbrăcat cu un tricou pe care era imprimat mesajul „Rusia nu se teme de nimic” și portretul tiranului de la Kremlin. 

Într-o declarație acordată pe aeroport, ministrul plenipotențiar al Federației Ruse, Filip Voskresenski, a declarat că părăsește Bulgaria cu „recunoștință față de bulgarii cu care a colaborat minunat”, adăugând că expulzările fac mai mult rău Bulgariei decât Rusiei. „Sunt ilegale și fără justificare”, a mai spus Filip Voskresenski, precizând și că „nimeni nu poate distruge relațiile ruso-bulgare”. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.