Atac al Beijingului fără precedent la NATO! Conceptul Strategic adoptat de Alianță la Madrid i-a scos din minți pe comuniști. China: „Mâinile NATO sunt acoperite de sângele popoarelor lumii!”


Atac al Beijingului fără precedent la NATO! Conceptul Strategic adoptat de Alianță la Madrid i-a scos din minți pe comuniști. China: „Mâinile NATO sunt acoperite de sângele popoarelor lumii!”

China a replicat dur Alianței Nord-Atlantice, calificând drept „gândire de război rece și prejudecăți ideologice” gestul NATO de a adopta un document, în cadrul summitului de la Madrid, în care se apreciază că Beijinul reprezintă o „provocare serioasă” la adresa stabilității globale, scrie The Guardian. 

Astfel, statele membre NATO au convenit, pentru prima oară, să includă în rândul provocărilor Alianței amenințarea reprezentată de China, în condițiile în care documentul precedent, adoptat în 2010, nu făcea nicio referire la aceasta.

În noul său Concept Strategic, NATO precizează că abordarea „provocărilor sistemice determinate de Republica Populară Chineză la adresa securității Alianței Euro-Atlantice” și „parteneriatul strategic tot mai strâns” dintre China și Rusia se vor număăra printre prioritățile sale. 

Noua abordarea a NATO a înfuriat Beijingul. 

„Cine pune în pericol securitatea globală și amenință pacea lumii? A existat vreun conflict de-a lungul anilor în care NATO să nu fie implicată?”, a răspuns, joi, într-o declarație oficială misiunea diplomatică chineză pe lângă Uniunea Europeană

„Așa numitul Concept Stratetic al NATO, împănat cu o gândire de război rece și prejudecăți ideologice, este malițios, atacând și defăimând China în mod intenționat. Ne manifestăm dezacordul cu toată fermitatea. Când vine vorba despre gesturi care periclitează interesele Chinei, răspunsul nostru nu poate fi decât unul puternic și ferm”, au mai spus reprezentanții Chinei.

„NATO pretinde că este o organizaţie regională şi de natură defensivă. De fapt, ea nu încetează să se extindă dincolo de aria sa regională şi de competenţele sale, de a declanşa războaie şi de a ucide civili nevinovaţi', a declarat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, preluat de AFP și citat de Agerpres.

„Mâinile NATO sunt acoperite de sângele popoarelor lumii”, a adăugat el, referindu-se în special la intervenţia Alianţei Nord-Atlantice în Afganistan, în Libia sau la bombardarea ambasadei Chinei în Serbia în 1999. Acest ultim eveniment, soldat la vremea respectivă cu moartea a trei jurnalişti chinezi, a afectat pentru mult timp imaginea NATO în ţara asiatică, mai notează AFP.

Context. Rusia reprezintă pentru NATO „cea mai semnificativă şi directă ameninţare'', în timp ce '„politicile coercitive'' ale Chinei reprezintă provocări pentru „interesele de securitate şi valorile'' Alianţei, a notat NATO în noul său Concept Strategic adoptat miercuri de liderii statelor membre ale acestei alianţe, la summitul lor care are loc la Madrid.

Conform documentului, valabil pentru următorii zece ani, NATO nu mai vede Rusia ca pe un partener strategic, dar Alianţa „nu caută confruntarea şi nu reprezintă o ameninţare'' pentru Rusia.

Acest document, care nu a mai fost revizuit din 2010, include acum în premieră şi referiri la China, menţionând despre această ţară că foloseşte „o gamă largă de activităţi politice, economice şi militare'' pentru a-şi proiecta puterea. „Ambiţiile declarate ale Chinei şi politicile sale coercitive reprezintă provocări pentru interesele noastre, securitatea noastră şi valorile noastre'', scrie NATO în acelaşi document.

Liderii statelor NATO au mai aprobat la summit consolidarea prezenţei militare pe flancul estic, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, şi suplimentarea efectivelor Forţei de Răspuns a NATO de la 40.000 la 300.000 de militari.

Odată cu conceptul strategic, liderii prezenţi au aprobat şi documentul denumit „Declaraţia de la Madrid''. Ei au promis Ucrainei sprijin politic şi militar pe termen lung, inclusiv arme, muniţii şi instrucţie pentru armata ucraineană. Intervenind prin legătură video la acest summit, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut în special artilerie cu rază lungă de acţiune şi finanţare, susţinând că pentru a rezista în faţa agresiunii ruse armata ucraineană are nevoie de circa 5 miliarde de dolari pe lună.

SURSE: The Guardian, Agerpres, NATO

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.