Vladimir Putin acuză NATO de „ambiții imperiale” și de continuarea războiului din Ucraina. Enervat de ironiile liderilor G7 privind pozele cu el la bustul gol, tiranul rus a replicat că ar fi o „priveliște dezgustătoare” să-i vadă pe Boris Johnson, Trudeau, Macron sau Olaf Scholz despuiați


Vladimir Putin acuză NATO de „ambiții imperiale” și de continuarea războiului din Ucraina. Enervat de ironiile liderilor G7 privind pozele cu el la bustul gol, tiranul rus a replicat că ar fi o „priveliște dezgustătoare” să-i vadă pe Boris Johnson, Trudeau, Macron sau Olaf Scholz despuiați

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a acuzat, miercuri, NATO de „ambiţii imperiale”, precizând că Alianța încearcă să-şi afirme „hegemonia” prin conflictul ucrainean.

„Apelul către Ucraina de a continua luptele şi de a refuza negocierile nu face decât să confirme ipoteza noastră că Ucraina şi binele poporului ucrainean nu sunt obiectivul Occidentului şi al NATO, ci un mijloc de a-şi apăra propriile lor interese'', a mai acuzat Putin, într-o conferinţă de presă la Aşgabad, capitala Turkmenistanului, unde a participat la summitul ţărilor riverane Mării Caspice, alături de liderii Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului şi Turkmenistanului, în prima sa vizită în străinătate după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, scrie agerpres.ro.

Alianţa Atlantică şi „înainte de toate Statele Unite au nevoie de mult timp să aibă un inamic extern în jurul căruia să-şi unească aliaţii”, potrivit preşedintelui rus. „Iranul nu a fost bun pentru aceasta'', a mai apreciat el.

„Le-am dat această şansă, de a reuni toată lumea în jurul lor”, a afirmat Putin pe ton ironic.

Liderul de la Kremlin a răspuns și ironiilor recente ale liderilor G7 pe seama imaginii sale de „mascul afla” pe care şi-o promovează de ani buni, afirmând că a-i vedea pe cei şapte dezbrăcaţi până la brâu ar fi un un „spectacol dezgustător”.  

În momentul pozei de grup al liderilor G7, la debutul summitului din Germania, premierul britanic a întrebat în glumă dacă n-ar fi cazul să pozeze și ei la bustul gol pentru a demonstra că sunt mai „puternici ca Putin”.

„Nu ştiu cum voiau să se dezbrace, până la brâu sau de la brâu în jos, dar oricum ar fi fost o privelişte dezgustătoare”, a replicat ironic Putin, care nici el nu se mai poate lăuda cu forma fizică de odinioară. La parada militară de la 9 mai din acest an, preşedintele rus a stat aşezat pe scaun cu picioarele acoperite cu o pătură, dând naştere la o serie de speculaţii privind starea sa actuală de sănătate.

G7 (Grupul celor șapte) reunește cele mai avansate economii din lume: Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia. Rusia a fost exclusă după invazia Crimeii din 2014.

La summit au participat Boris Johnson (premierul Marii Britanii), Justin Trudeau (premierul Canadei), Emmanuel Macron (președintele Franței), Olaf Scholz (cancelarul Germaniei), Mario Draghi (premierul Italiei), Fumio Kishida  (premierul Japoniei), Joe Biden (președintele Statelor Unite) și Ursula von der Leyen (președinta Comisiei Europene). 

 G7 a avut loc sub egida cancelarului german Olaf Scholz, aflat la șefia grupului, anul acesta.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.