Criză politică uriașă în Israel. Premierul Naftali Bennett și-a anunțat retragerea din politică / Judecat pentru fapte de corupție, Netanyahu jubilează și anunță că va reveni la putere


Criză politică uriașă în Israel. Premierul Naftali Bennett și-a anunțat retragerea din politică / Judecat pentru fapte de corupție, Netanyahu jubilează și anunță că va reveni la putere

Premierul israelian Naftali Bennett a anunțat, miercuri, că nu va mai participa la următoarele alegeri legislative, cedând conducerea formațiunii sale politice, Yamina, actualului ministru de Interne. Așteptat miercuri seară, votul pentru dizolvarea Parlamentului a fost amânat pentru joi, scrie AFP.

„Nu intenționez să mă prezint la viitoarele alegeri, dar voi rămâne un soldat loiat țării mele pe care am servit-o toată viața fie ca soldat, ofițer, ministru sau premier”, a declarat Bennett în discursul adresat Knessetului (Parlamentul israelian, n.red.). El a mai precizat că șefia partidului Yamina îi va fi încredințată lui Ayelet Shaked, actualul ministru de Interne. 

Noi alegeri ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii octombrie sau început de noiembrie. În ultimii patru ani au fost organizate nu mai puțin de cinci tururi de scrutin. 

„În scurt timp, îmi voi depune mandatul de premier și voi transmite bastonul de pelerin prietenului meu Yair Lapid (actualul șef la diplomației israeliene) pe care voi continua să-l asist din rolul rolul meu de vice-premier”, a mai spus Bennett.

În mai 2021, Bennett și Lapid au scris o pagină importantă din istoria Israelului după ce au reușit să alcătuiască o coaliție din opt formațiuni (de stâng, dreapta, centru), în care a fost inclusă pentru prima oară și o formațiune araba, cu scopul de a pune capăt celor 12 ani neîntrerupți de când controversatul Benjamin Netanyahu se afla în fruntea Israelului. Un an mai târziu însă, coaliția pierdea majoritatea în Parlament, în urma mai multor dezertări, fapt care l-a determinat pe Bennett să anunțe că intenționează să dizolve legislativul și să convoace noi alegeri. 

Săptămâna trecută, Netanyahu, care a promis o revenire în ciuda faptului că este judecat pentru corupţie, declara că partidul său Likud va conduce următorul guvern şi și-a manifestat disprețul față de Bennett, un politician de dreapta care a fost cândva unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, scrie RFI. 

„În această seară, oamenii zâmbesc", a declarat Netanyahu, adresându-se reporterilor aflați la parlament. „Ei înţeleg că s-a întâmplat ceva măreţ aici. Scăpăm de cel mai prost guvern din istoria ţării".

France24.com relatează și faptul că, înainte de dizolvarea Parlamentului, deputații au fost de acord să voteze o serie de măsuri legislative cu scopul de nu lăsa în afara legii o dispoziție care protejează cei peste 475.000 de coloniști israelieni din Cisiordania ocupată. 

În ideea de a fragiliza și mai mult guvernul lui Bennett, opoziția condusă de Netanyahu a refuzat, la începutul unii iunie, să voteze în favoarea acestei legi cu care este însă de acord. 

Legea cu pricina ar trebui reînnoită până cel târziu pe 30 iunie, altfel coloniștii isrealieni aflați din Cisiorania – teritoriu Palestinian ocupat de Israel din 1967 – riscă să-și piardă protecția oferită de legislația israeliană. În cazul în care parlamentul este dizolvat înainte sau la data respectivă, legea este reînnoită automat.

Dar, în urma tensiunilor din parlament și în condițiile firești în care deputații arabi au încercat să încetinească procesul legislativ, votul a fost amânat pentru joi. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.