Ucraina a reușit să recupereze 95 dintre EROII de la AZOVSTAL. Printre aceștia sunt și 43 de membri ai Regimentului Azov. Toți sunt însă grav răniți, având nevoie de îngrijiri medicale complexe


Ucraina a reușit să recupereze 95 dintre EROII de la AZOVSTAL. Printre aceștia sunt și 43 de membri ai Regimentului Azov. Toți sunt însă grav răniți, având nevoie de îngrijiri medicale complexe

Publicația war.ukraine.ua anunță că miercuri, 29 iunie, s-a produs cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul invaziei din Ucraina. Astfel, negociatorii Kievului au reușit să obțină eliberarea a 144 de militari, printre care și 95 de combatanți din incinta oțelăriei Azovstal a orașului Mariupol, devenită simbol al rezistenței și luptei ucrainenilor. 

Potrivit șefului Serviciului de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, cei mai mulți dintre luptătorii de la Azovstal returnați Ucrainei sunt grav răniți și au nevoie de îngrijiri medicale și de suport psihologic. 

Interesant e că printre cei 95 se numără se numără și 43 de militari din Regimentul Azov, considerat de Moscova drept unitate „nazistă”, despre care mai mulți oficiali de la Kremlin au spus de mai multe ori că sunt criminali de război și că ar trebuie executați pentru terorism. 

După cucerirea orașului Mariupol, care a fost efectiv ras de pe fața pământului, combatanții ucraineni s-au retras în interiorul oțelăriei labirintice Azovstal (întinsă pe o suprafață de 11 kilometri pătrați), unde au reușit să mai reziste eroic încă o lună de zile, fapt care a schimbat soarta războiului pe flancul sudic, ținând pe loc trupele Rusiei. 

Rămași fără arme, muniție, medicamente și hrană, la jumătatea lunii mai, luptătorii ucraineni – aproximativ 2500 – au depus armele și s-au predat rușilor, în acord cu oficialii de la Kiev, în condițiile în care armata ucraineană nu avea nicio șansă să-i scoată în viață din oțelărie. 

Inițial, luptătorii de la Azovstal au fost duși în regiunea separatistă Donețk, dar, ulterior, o parte dintre ei, ar fi fost trecuți granița în Rusia și duși la Moscova pentru interogatorii. 

Un raport recent, realizat pe baza mai multor interviuri cu prizonierii ucraineni, arăta, potrivit mai multor publicații occidentale, că luptătorii de la Azovstal au fost bătuţi, torturaţi cu cleşti, electrocutaţi şi sufocaţi de când s-au predat forţelor ruse. Soldaţii ucraineni eliberaţi în urma schimburilor de prizonieri au declarat că luptătorii de la Azovstal au suferit în mod special torturi brutale, în timp ce alţi militari luaţi prizonieri de forţele ruse au fost injectaţi cu substanţe necunoscute, supuşi la umilinţe şi obligaţi să cânte în faţa camerei imnul naţional al Rusiei sau să implore iertare.

CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știi despre luptătorii Regimentului ”Azov”. Sunt militari de elită ai armatei ucrainene, NU ”neonaziști”, așa cum minte Rusia. Pentru comandantul Denis Prokopenko, lupta împotriva invadatorilor ruși e o chestiune de onoare și o datorie de familie

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.