Bulgaria expluzează 70 de diplomați ruși. Autoritățile de la Sofia îi acuză de spionaj și atacuri hibride pe teritoriul țării gazdă


Bulgaria expluzează 70 de diplomați ruși. Autoritățile de la Sofia îi acuză de spionaj și atacuri hibride pe teritoriul țării gazdă

Premierul bulgar Kiril Petkov a anunțat marți expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, precizând că ambasadorului Moscovei, Eleonora Mitropanova, i-a fost transmisă o informare verbală și o listă cu numele celor care „trebuie să părăsească teritoriul Bulgariei până pe 3 iulie, orele 24:00”, relatează siteul dnevnik.bg.

Mai mult, Consulatul General al Rusiei de la Ruse s-a închis temporar, Bulgaria decizând să închidă definitiv și consulatul său de la Ekaterinburg (Rusia).

Potrivit publicației citate mai sus, este vorba despre o situația fără precedent în cadrul relațiilor dintre cele două țări. 

„Bulgaria va expulza 70 de diplomați ruși (...) Serviciile noastre i-au identificat ca fiind persoane care acționau împotriva intereselor noastre”, a precizat premierul Petkov. 

Numărul total al diplomaților ruși aflați la Sofia se ridică la 114, scrie EURACTIV Bulgaria

Petkov, care a demisionat după ce a pierdut un vot de încredere săptămâna trecută, a explicat că astfel de decizii se iau „atunci când guverne străine încearcă să intervină în afacerile interne ale Bulgariei”.

Potrivit autorităților de la Sofia, citate de EURACTIV.bg, diplomații ruși sunt implicați în activități de spionaj și atacuri hibride pe teritoriul țării gazdă. 

AFP observă că acesta este cel mai mare număr de diplomați ruși expulzați simultan din Bulgaria.

În martie, Bulgaria a expulzat alți zece diplomați, iar Rusia a replicat cu o măsură similară. Ambasada Bulgariei din Moscova are acum doar zece diplomați.

Aceste persoane, identificate ca reprezentând „o amenințare pentru securitatea națională” a Bulgariei, trebuie să părăsească teritoriul bulgar până cel târziu pe 3 iulie, a precizat Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia.

Numeroase țări europene au expulzat diplomați ruși în urma declanșării invaziei ruse asupra Ucrainei, pe 24 februarie, iar Rusia a răspuns cu măsuri similare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.