În contextul în care președintele francez, Emmanuel Macron, aflat recent la Chișinău, a declarat că Republica Moldova urmează să primească 40 miliarde de euro pentru sporirea capacităților de apărare, președinta acesteia, Maia Sandu, a afirmat, într-un interviu la RFI, că armata țarii sale „trebuie să fie dotată cu toate mijloacele ca să ne poată apăra, în cazul unui conflict”.
„De aceea, guvernarea trebuie să contribuie la acest obiectiv ca să asigurăm lucrurile elementare de care are nevoie armata. Noi nu intenționăm să pornim război împotriva cuiva, dar suntem o țară cu neutralitatea în Constituție asta înseamnă că noi singuri trebuie să ne purtăm de grijă”, a mai precizat președinta Sandu.
„Domnul Macron a vorbit despre inițiativa pentru pace a Uniunii Europene care este un mecanism relativ nou și în cadrul acestui mecanism R.Moldova va primi o asistență de 40 de milioane de euro care vine nu imediat. Această sumă este pentru o perioadă mai îndelungată. Și în cadrul acestui sprijin, noi vom beneficia de ajutoare, echipamente non-letale, care se referă de exemplu la asistența medicală pentru armată, tot felul de alte lucruri. Trebuie să discutăm și de echipamente sau arme letale, dacă aceasta este o posibilitate, dacă putem să obținem această asistență, și mai ales gratis”, a precizat Maia Sandu.
Ajutorul anunțat de președintele Franței vine într-o perioadă în care autoritățile moldovene susțin tot mai frecvent că neutralitatea țării trebuie apărată, mai ales în condițiile în care la granița R.Moldova este război. Banii oferiți vor dubla bugetul militar al R.Moldova.
„Noi nu intenționăm să pornim război împotriva cuiva, dar suntem o țară cu neutralitatea în Constituție asta înseamnă că noi singuri trebuie să ne purtăm de grijă. Republica Moldova este o țară pașnică, asta se referă și la conducerea țării, și la cetățenii R.Moldova. Nu facem parte din niciun bloc militar ca să putem să contăm pe ajutorul cuiva. O să facem totul ca să nu ne confruntăm cu un conflict, dar în cazul unei agresiuni, noi cu toții ne așteptăm ca armata să ne apere. Ori, realitățile din armata noastră nu sunt cele mai pozitive. Armata trebuie să fie dotată cu toate mijloacele ca să ne poată apăra. De aceea, guvernarea trebuie să contribuie la acest obiectiv ca să asigurăm lucrurile elementare de care are nevoie armata”, a menționat șefa statului la RFI. (mai multe detalii AICI)
Amintim că, luna trecută, și președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților din SUA, Gregory Meeks, preciza că țara este pregătită să trimită în Moldova arme și echipamente militare dacă Chișinăul va face o astfel de solicitare.
„Avem astfel de negocieri cu Guvernul Republicii Moldova, dar asistența nu trebuie să depășească cerințele părții moldovenești. Cred că ar trebui să înțelegem dacă suntem de acord cu ceea ce ar trebui să se întâmple. Nu vreau să depășesc ceea ce ne cere conducerea Moldovei”, a subliniat Gregory Meeks.
De asemenea, oficiali britanici au confirmat că discută cu aliații pentru a reechipa armata Moldovei cu arme la standarde NATO. Demersul are rolul de a preveni posibilitatea ca Rusia să ocupe un nou teritoriu, pentru că “ambițiile lui Putin trec dincolo de Ucraina”, după cum a declarat ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit, Elizabeth Truss.