Șeful armatei britanice, verdict nimicitor pentru Putin: Rusia a pierdut deja strategic războiul contra Ucrainei!


Șeful armatei britanice, verdict nimicitor pentru Putin: Rusia a pierdut deja strategic războiul contra Ucrainei!

Șeful militar al forțelor armate britanice a declarat că "Rusia a pierdut strategic" războiul contra Ucrainei, iar acum este o "putere mai diminuată".

Amiralul Tony Radakin a precizat că Rusia suferă pierderi grele, rămâne fără trupe și rachete avansate și nu va putea niciodată să preia toată Ucraina.

"Aceasta este o greșeală îngrozitoare a Rusiei. Rusia nu va prelua niciodată controlul asupra Ucrainei", a zis Tony Radakin pentru PA Media într-un interviu publicat vineri.

Cel mai înalt ofițer militar al țării a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, a pierdut 25% din puterea terestră a Rusiei doar pentru câștiguri "minime" și va avea o "putere mai diminuată", asta în timp ce NATO se va întări.

"Rusia a pierdut deja din punct de vedere strategic. NATO este mai puternică, Finlanda și Suedia vor să se alăture", a zis acesta.

"Mașinăria rusă câștigă câțiva – doi, trei, cinci – kilometri în fiecare zi", a precizat amiralul. 

"Rusia are vulnerabilități pentru că rămâne fără oameni, rămâne fără rachete de înaltă tehnologie", a completat acesta. 

"Președintele Putin a folosit aproximativ 25% din puterea armatei sale pentru a câștiga o porțiune mică de teritoriu. Rusia eșuează", a mai subliniat Radakin. 

Afirmațiile lui Radakin întăresc cele transmise de rapoartele serviciilor de informații britanice, cel mai recent dintre acestea afirmând că unele grupuri tactice de batalion ruse (BTG) – care au în mod normal de la 600 până la 800 de soldați – au reușit să mobilizeze doar 30 de soldați.

Deși Rusia obține succese tactice în Donbas, acesea au venit cu un "un cost semnificativ al resurselor".

"Dacă ne uităm la planul inițial al Rusiei, niciunul dintre obiectivele strategice nu a fost atins. Pentru ca Rusia să obțină orice formă de succes, va fi nevoie de investiții uriașe în trupe și echipamente și este probabil să dureze mult timp", a mai reliefat raportul. 

Pe fundalul unor critici formulate aparent la unison de țările occidentale în legătură cu războiul pe care țara sa îl desfășoară împotriva Ucrainei, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acordat joi un interviu pentru BBC, pe parcursul căruia a repetat aceleași dezinformări cu care ne-a obișnuit. 

"Nu am invadat Ucraina", a zis acesta, adăugând că "am declarat o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că atragerea Ucrainei spre NATO a fost un act criminal".

Citând un raport oficial al ONU care detaliază presupusele crime de război comise de forțele rusești împotriva civililor în satul ucrainean Yahidne, din regiunea Cernihov, Lavrov a fost întrebat dacă aceasta este "lupta împotriva naziștilor".

"Este un mare păcat, dar diplomații internaționali, inclusiv Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, secretarul general al ONU și alți reprezentanți ai ONU, sunt supuși presiunii Occidentului. Și foarte des sunt folosiți pentru a amplifica știrile false răspândite de vest. Rusia nu este curată ca lacrima. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem", a spus Lavrov. (sursa: The Guardian

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.