Maia Sandu îl pune la punct pe Serghei Lavrov. Ministrul rus de Externe avertiza că Moldova este pe cale să devină o „a doua Ucraină”, acuzând Chișinăul de „cerșetorie” și escrocherie în cazul gazelor naturale


Maia Sandu îl pune la punct pe Serghei Lavrov. Ministrul rus de Externe avertiza că Moldova este pe cale să devină o „a doua Ucraină”, acuzând Chișinăul de „cerșetorie” și escrocherie în cazul gazelor naturale

Lidera Republicii Moldova, Maia Sandu, a replicat tăios la afirmațiile recente făcute de Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, care susținea căse încearcă” transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”. Totodată, Lavrov acuza Moldova de cerșetorie și escrocherie, ba chiar „extorcare” în problema gazelor naturale.

Răspunsul Maiei Sandu: „Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statutul de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțat asta de mulți ani. Am făcut și niște angajamente să depunem cererea de aderare la UE. Da, nu ne-am imaginat că se va întâmpla în așa context. Dar sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom - noi achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și țări UE care au contracte. Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare”. (sursa: agora.md)

Desigur, din R.Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină... Asemenea abordare din partea actualei conduceri a Moldovei este foarte semnificativă când anunță că: «Începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite și o să decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente»”, afirmase Lavrov într-un interviu pentru NTV, preluat de news.ro.

Ministrul rus de Externe mai spunea și că Moldova practică un fel de cerșetorie dublată de „extorcare” în cazul livrării gazelor naturale: Această cerșetorie, preponderent extorcare, merge pe ideea «Dacă nu ne faceți o reducere, atunci noi vom merge mai repede spre Europa. Dar dacă o să ne faceți, atunci noi oricum vom merge, dar mai lent». Eu așa interpretez aceste semnale și vă pot asigura că majoritatea populației R. Moldova înțelege aceste lucruri. Și cu atât mai mult în Transnistria și în special în Găgăuzia”.

Lavrov a mai precizat că Uniunea Europeană lucrează foarte rudimentar, obligând statele care nici măcar nu sunt candidate să deschidă un „al doilea front”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.