Fost premier în cadrul administrației Putin: "Dacă Ucraina va cădea, statele baltice vor fi următoarele!". Cât ar putea dura "decomunizarea" și "deputinizarea" Rusiei. Precizările făcute de fostul șef al Guvernului de la Kremlin


Fost premier în cadrul administrației Putin: "Dacă Ucraina va cădea, statele baltice vor fi următoarele!". Cât ar putea dura "decomunizarea" și "deputinizarea" Rusiei. Precizările făcute de fostul șef al Guvernului de la Kremlin

Fostul premier rus Mihail Kasyanov a avertizat că în cazul în care Vladimir Putin va obține o reușită în războiul pe care-l duce împotriva Ucrainei, atunci statele baltice ar fi următoarele vizate de campania expansionistă a Kremlinului. 

Kasyanov, acum lider al opoziției, a fost premier al Rusiei între 2000 și 2004, când Putin era președinte. Înainte de a lucra în administrația lui Putin, acesta a avut mai multe funcții în administrația lui Boris Elțîn.

Politicianul în vârstă de 64 de ani s-a întors împotriva lui Putin în 2008, când, în calitate de candidat rival la alegerile prezidențiale, i s-a refuzat participarea în alegeri din motive politice.

Doi ani mai târziu, el a cofondat coaliția Partidul Libertății Poporului și de atunci a devenit liderul Partidului pentru Libertatea Poporului.

Oferind un interviu pentru AFP, Kasyanov a spus că el a cunoscut "un Putin diferit" decât cel care a declanșat războiul împotriva Ucrainei.

Acesta a declarat pentru AFP că inițial a crezut că Putin blufa cu privire la invadarea Ucrainei. Dar când președintele rus a cerut o reuniune majoră a Consiliului de Securitate pe 21 februarie, cu doar trei zile înaintea lansării invaziei, Kasyanov și-a dat seama că Putin chiar intenționa să declanșeze un război.

Kasyanov a precizat că se așteaptă ca războiul să dureze până la doi ani și a spus că Ucraina trebuie să câștige pentru a se evita extinderea conflictului în alte zone din Europa.

"Dacă Ucraina va cădea, statele baltice vor fi următoarele", a spus Kasyanov.

Acesta a mai spus că nu este de acord cu sugestia președintelui francez Emmanuel Macron de a se evita umilirea lui Putin și de a se pune capăt războiului printr-un compromis care ar include probabil cedarea unor teritorii ucrainene către Rusia. 

"Ce a făcut Putin pentru a merita asta? Aceasta este o poziție prea pragmatică. Cred că acest lucru este greșit și sper că Occidentul nu va merge pe această cale", a zis Kasyanov. 

Modul în care războiul din Ucraina se va încheia, oricând se va întâmpla asta, va schimba și Rusia, a spus Kasyanov. De asemenea, politicianul în vârstă de 64 de ani a precizat că este sigur că "Rusia va reveni pe calea construirii unui stat democratic".

Fostul premier rus crede că un "cvasi-succesor" îl va înlocui în cele din urmă pe Putin, dar că acestui succesor îi va fi greu să păstreze controlul asupra situației, lăsând Rusia în cele din urmă capabilă să organizeze alegeri libere și corecte.

Kasyanov consideră că ar dura aproximativ un deceniu "decomunizarea" și "deputinizarea" Rusiei.

"Acest lucru va fi dificil, mai ales după acest război criminal", a conchis acesta. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.