Exodul bogătașilor ruși. Milionarii părăsesc cu miile Rusia, speriați sau revoltați de războiul lui Putin. Analist: „În istorie, prăbușirile majore ale unor țări au fost, de regulă, precedate de o accelerare a migrației populației înstărite”


Exodul bogătașilor ruși. Milionarii părăsesc cu miile Rusia, speriați sau revoltați de războiul lui Putin. Analist: „În istorie, prăbușirile majore ale unor țări au fost, de regulă, precedate de o accelerare a migrației populației înstărite”

Peste 15.000 de milionari ar putea părăsi Rusia până la finele acestui an, în condițiile în care cetățenii înstăriți par să nu fie de acord cu decizia regimului de la Kremlin de a invada Ucraina, arată o serie de analize privind migrația, citate de publicația The Guardian. 

Mai exact este vorba de 15% dintre rușii cu averi de peste un milion de dolari, potrivit, Henley & Partners, o companie cu sediul la Londra care analizează mobilitatea globală a populației și funcționează ca „intermediar” între bogătașii planetei și țările de a căror cetățenie sunt aceștia interesați. 

„Rusia are o scurgere hemoragică de milionari”, explică Andrew Amoils, expert în cadrul Henley & Partners. 

„Persoanele cu posibilități materiale au părăsit Rusia, în ultimul deceniu, în număr din ce în ce mai mare, acesta fiind, de fapt, și un semnal timpuriu al problemelor cu care se confruntă țara în ultima perioadă. Din punct de vedere istoric, prăbușirile majore ale unor țări au fost, de regulă, precedate de o accelerare a migrației populației înstărite, bogații fiind cel mai adesea primii care părăsesc „corabia”, în condițiile în care dispun și de mijloacele financiare pentru asta”, mai spune expertul. 

Totuși, țara care va înregistra cea mai mare pierdere de persoane cu averi de peste un million de euro (raportat la numărul total al populației) este Ucraina, estimându-se că numărul milionarilor care vor lua drumul străinătății ar putea ajunge la aproximativ 2800 (42% dintre ucrainenii cu averi de peste un milion de euro), până la finele anului. 

Analiștii britanici mai spun că deși bogătașii preferă în mod tradițional Statele Unite și Marea Britanie, destinația favorită a milionarilor migranți ar putea deveni curând Emiratele Arabe Unite, unde ar putea ajunge, numai în următoarea perioadă, peste 4000 de milionari. Australia ar putea atrage în jur de 3500 de bogătași, Singapore aproximativ 2800, iar Israelul, 2500, mai spun cei de la Henley & Partners.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.