Războiul nevăzut al Rusiei cu România, Bulgaria și Turcia. Militarii ruși din Crimeea și Insula Șerpilor bruiază navigația GPS deasupra celor trei țări, punând în pericol circulația aeriană


Războiul nevăzut al Rusiei cu România, Bulgaria și Turcia. Militarii ruși din Crimeea și Insula Șerpilor bruiază navigația GPS deasupra celor trei țări, punând în pericol circulația aeriană

Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au semnalat faptul că, în prima săptămână a lunii iunie, piloții companiilor aeriene comerciale au întâmpinat dificultăți severe în recepționarea semnalelor de la sistemele de poziționare globală, în mai multe țări situate în apropierea coastei Mării Negre, dezvăluie siteul defenseromania.ro.

Astfel, echipajele companiilor aeriene au remarcat bruierea GPS în spațiul aerian situat deasupra Turciei, dar situațiile cele mai grave și mai regulate au fost înregistrate deasupra României și Bulgariei.

Experții occidentali afirmă că de vină pentru această situație sunt militarii ruși, care operează din Crimeea și, eventual, de pe Insula Șerpilor. Moscova desfășoară o „operațiune militară specială” împotriva Kievului și a blocat o parte din Marea Neagră, unde apar cu regularitate avioane de cercetare din statele membre NATO, care decolează de pe aerodromurile românești. Contracararea avioanelor spion a fost asociată cu bruiajele observate în regiune, dar partea rusă a respins categoric toate indiciile care duc în direcția sa. 

Potrivit defenseromania.ro, militarii ruși întrebuințează în mod frecvent mijloacele de război electronic în războiul din Ucraina. În ultima perioadă, s-a confirmat faptul că aceștia utilizează, în special, mijloace de război electronic precum Krasukha, Moscova, Murmansk-BN și Borisoglebsk, dar și cele mai noi complexe de tip Palantin. De regulă, acestea sunt folosite în tandem cu mijloace de apărare antiaeriană, pentru contracararea dronelor.

Acest lucru se întâmplă nu numai în spațiul aerian al Ucrainei, ci și deasupra Mării Negre sau în spațiile aeriene ale statelor riverane, inclusiv în România. La sfârșitul lunii mai, sistemele rusești de război electronic din zona Mării Negre au blocat o dronă de cercetare strategică a NATO, care, în urma întreruperii comunicațiilor, și-a abandonat misiunea și s-a îndreptat spre baza de dislocare permanentă din Italia.

Mai multe detalii AICI

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.