Polonia dă de pământ cu Macron și Olaf Scholz. Președintele Andrzej Duda critică dur discuțiile repetate ale Franței și Germaniei cu Putin, calificându-le drept „negocieri cu Hitler”


Polonia dă de pământ cu Macron și Olaf Scholz. Președintele Andrzej Duda critică dur discuțiile repetate ale Franței și Germaniei cu Putin, calificându-le drept „negocieri cu Hitler”

Președintele polonez Andrzej Duda i-a criticat pe liderii din Franța și Germania pentru conversația telefonică recentă avută cu liderul de la Kremlin, calificând discuțiile cu Vladimir Putin un soi de negocieri cu tiranul nazist Hitler, relatează tabloidul german Bild.

Afirmațiile lui Duda vin la scurt timp după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat, pentru a doua oară, într-un interval de timp relativ scurt, că „nu trebuie să umilim Rusia astfel încât, în momentul în care luptele se vor opri, să existe o soluționare pe cale diplomatică”. 

Atât liderul francez, cât și cancelarul german Olaf Scholz au avut mai multe discuții telefonice cu Putin din 24 februarie, data la care Rusia a invadat Ucraina, președintele Duda apreciind că acestea nu fac decât să ofere legitimitate războiului fără justificare purtat contra Ucrainei.

„A discutat cineva în felul acesta cu Adolf Hitler în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial? A afirmat cineva că imaginea lui Hitler trebuie salvată? Că ar trebui procedat într-o manieră în care Hitler să nu se simtă umilit? Eu nu am cunoștință despre așa ceva”, a mai precizat Duda.

Liderul polonez a început, zilele acestea, un turneu european de susținere a Ucrainei în perspectiva aderării la Uniunea Europeană, transmite rfi.ro. Turneul a început la Braga și Lisabona, în Portugalia, va continua în Italia, și se va termina în primă fază în București, la summit-ul țărilor Flancului Estic al NATO sau B-9. Președintele Poloniei trebuia să facă echipă cu președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, însă chiar înainte ca aceasta să se alăture delegației poloneze a fost făcut anunțul că este pozitivă la testul de Covid.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.