Grupul mercenarilor Wagner și Forțele aeropurtate ale Rusiei au fost decimate de luptătorii ucraineni în regiunea Donbass. Chiar și militarii ruși acuză că luptătorii Wagner sunt slabi pe front: „Sunt niște nenorocite de forțe speciale! Pregătiți pe naibii! Au murit cu toții”


Grupul mercenarilor Wagner și Forțele aeropurtate ale Rusiei au fost decimate de luptătorii ucraineni în regiunea Donbass. Chiar și militarii ruși acuză că luptătorii Wagner sunt slabi pe front: „Sunt niște nenorocite de forțe speciale! Pregătiți pe naibii! Au murit cu toții”

WarMonitor scrie pe Twitter că, potrivit unor informații primite de la luptătorii ucraineni din zona Bahmut (regiunea Donețk), Forțele aeropurtate ale Rusiei și mai ales gruparea mercenarilor Wagner ar fi suferit pierderi importante în luptele din estul Ucrainei.

VDV – prescurtarea rusă a Forțelor aeropurtate  – ar fi pierdut chiar 60% dintre efectivele sale în Ucraina, mai scrie WarMonitor. 

Informațiile nu au fost confirmate de surse oficiale, însă VDV suferea pierderi grele încă din aprilie când presa a relatat despre Regimentul de Paraşutişti Gărzi 331, una din unităţile de elită ale VDV, care era decimat în frunte cu comandantul unității în timp ce încercau să avanseze spre Kiev.

Despre piederile grupării Wagner a relatat, recent, și presa ucraineană pe baza interceptărilor realizate de serviciile secrete ale Kievului. Acestea dezvăluiau că o unitate întreagă a mercenarilor fusese eliminată de luptătorii ucraineni la sfârșitul lunii mai în Donbass. 

Interlocutor rus, interceptat de fost interceptată de Serviciul de Securitate al Ucrainei: „Atât de mulți luptători ChVK Wagner [ChVK este abrevierea rusească pentru Companie Militară Privată] au fost desfășurați acolo, unde trebuie cucerită granița... Dar acești ChVK nu sunt de niciun folos acolo! Au murit cu toții acolo. Sunt niște nenorocite de forțe speciale! Pregătiți pe naibi! Au murit cu toții. Ei bine, nu toți, au mai rămas câțiva. La dracu' dacă știu, nu văd deloc o altă cale de ieșire din situația asta."

WarMonitor mai scrie pe pagina sa de Twitter că soldații ruși au creat mai multe canale private prin care distribuie filmări care surprins batjocorirea prizonierilor de război ucraineni. „Am văzut câteva dintre acestea. Sunt tulburătoare. Și să nu mai credeți rahaturile spuse de ruși atunci când sunt prinși de forțele ucrainene. Știau exact ce urmează să facă”, precizează WarMonitor, referindu-se la faptul că mulți prizonieri ruși afirmă că habar nu aveau că vor fi trimiși să lupte în Ucraina. 

Procurorii ucraineni au publicat recent numele și fotografiile a opt bărbați căutați pentru presupuse crime de război - inclusiv crimă și tortură - în localitatea Motîjîn, de lângă Kiev. Printre aceștia cel puțin trei mercenari Wagner despre care se crede că ar fi luptat și în Siria. 

Oficialii ucraineni spun că cinci sunt soldați ruși, unul este un mercenar rus din cadrul Grupului Wagner, iar ultimii doi sunt mercenari din Belarus (afiliați Grupulu.

Publicația britanică The Guardian a relatat recent despre presupusa implicare a soldaților indicați  de procurorii ucraineni în tortura și uciderea sistematică a civililor din Ucraina, inclusiv a șefei consiliului local, a soțului și a fiului ei.

Înființat în 2014, de  Dmitri Utkin, fost ofițer al Serviciului rus de informații militare (GRU) și veteran al războaielor din Cecenia, pentru a sprijini separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, grupul Wagner ar fi finanțat de Evgheni Prigozhin, un puternic om de afaceri care are legături strânse cu Vladimir Putin și care s-a confruntat cu sancțiuni occidentale. 

Rusia a folosit luptători plătiți pentru a-și întări forțele de la începutul războiului. Se estimează că a desfășurat între 10.000 și 20.000 de mercenari din Siria, Libia și din alte părți, inclusiv luptători ai Grupului Wagner, în ofensiva sa din regiunea ucraineană Donbas, a precizat recent un oficial european.

O sursă apropiată grupului Wagner declara pentru The Times, la începutul invaziei din Ucraina, că între 2.000 și 4.000 de mercenari au ajuns efectiv în Ucraina încă în ianuarie, dar cu misiuni diferite. Unii au fost trimiși în regiunile deținute de separatiștii pro-ruși în Donețk și Lugansk, din estul țării, în timp ce aproximativ 400 de mercenari ar fi fost însărcinați să-l asasineze pe Volodimir Zelenski, îndreptându-se către Kiev dinspre Belarus. 

Serviciile secrete ucrainene au dejucat însă toate încercările mercenarilor Wagner sau luptătorilor ceceni de a-l lichida pe liderul ucrainean. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.