Serghei Lavrov, umilit în Balcani. Ministrul lui Putin nu a mai ajuns în Serbia pentru că Rusia nu „dispune încă de teleportare” / Trei dintre vecinii sârbilor au refuzat să permită intrarea avionului rusesc în spațiul lor aerian


Serghei Lavrov, umilit în Balcani. Ministrul lui Putin nu a mai ajuns în Serbia pentru că Rusia nu „dispune încă de teleportare” / Trei dintre vecinii sârbilor au refuzat să permită intrarea avionului rusesc în spațiul lor aerian

Vizita în Serbia a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care urma să aibă loc pe 6 și 7 iunie, a fost anulată după ce trei dintre țările vecine cu Serbia au refuzat să permită avionului acestuia să folosească spațiul lor aerian, scrie BBC.

Bulgaria, membră a UE, a impus interdicția de zbor, împreună cu Macedonia de Nord și Muntenegru - țări care speră, ca și Serbia, de altfel, să adere la UE.

Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat anularea. 

Invazia Rusiei în Ucraina a determinat, încă din 24 februarie, închiderea spațiului aerian al UE pentru avioanele Moscovei.

Serbia rămâne una dintre puținele țări prietene cu Rusia și a refuzat să se alăture sancțiunilor de amploare ale UE împotriva Rusiei.

UE și Regatul Unit au impus o interdicție generală de zbor pentru avioanele rusești - inclusiv pentru avioanele private ale oligarhilor - la câteva zile după invazia din 24 februarie.

La fel ca multe alte țări europene, Serbia se bazează în mare măsură pe gazul rusesc. Lavrov urma să aibă discuții la Belgrad cu președintele Aleksandar Vucic.

Kremlinul susține ferm refuzul Serbiei de a recunoaște independența Kosovo. Rusia a fost iritată de campania de bombardamente a NATO împotriva Serbiei în 1999, în timpul războiului din Kosovo.

Comentând demersul Balcanilor de a interzice zborul lui Lavrov, o sursă din ministerul rus de externe a declarat că „diplomația noastră nu a reușit încă să stăpânească teleportarea".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.