Dictatorul de la Moscova pare chiar moderat pe lângă unii dintre subalterni. Doi importanți ofițeri ruși, interceptați în timp ce îi înjurau pe Vladimir Putin și Serghei Șoigu, reproșându-le că au fost blânzi cu Ucraina / „Nu-l înțeleg pe Putin, băga-l-aș în p***a mă-sii!” / Șoigu - „un habarnist incompetent…un circar”


Dictatorul de la Moscova pare chiar moderat pe lângă unii dintre subalterni. Doi importanți ofițeri ruși, interceptați în timp ce îi înjurau pe Vladimir Putin și Serghei Șoigu, reproșându-le că au fost blânzi cu Ucraina / „Nu-l înțeleg pe Putin, băga-l-aș în p***a mă-sii!” / Șoigu - „un habarnist incompetent…un circar”

Doi ofițeri activi ai armatei ruse au fost interceptați de serviciile secrete ucrainene în timp ce îi criticau, cu multe înjurături, pe Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, atribuindu-le eșecul invaziei din Ucraina. 

Înregistrările au ajuns în posesia filale ucrainene a publicației Radio Europa Liberă care a redat pasaje întregi din conversația halucinantă a celor doi.

Dialogul – în fapt, o conversație privată – arată, încă o data, cât de puternice sunt nemulțumirile în rândurile ofițerilor ruși cu experiență, unul dintre cei doi fiind un colonel implicat, în 2015, în bombardarea Mariupolului, soldată atunci cu moartea a peste 30 de civili și rănirea altor sute. 

Este vorba despre colonelul Maxim Vlasov, alias "Yugra", 42 de ani, iar interlocutorul acestuia este colonelul Vitali Kovtun, 47 de ani. 

Ambii contest competențele militare ale lui Putin și Șoigu, înjurându-i că nu au fost capabili să ia decizia bombardării Parlamentului ucrainean din Kiev și altor locații cheie. De asemenea, cei doi recunosc că pierderile Rusiei în Ucraina sunt devastatoare și că cel mai probabil nu vor fi admise niciodată public de statul rus. 

Reproducem mai jos câteva dintre replicile celor doi ofițeri:

Kovtun:Ar fi trebuit să bombardeze dracului Kievul, Parlamentul (Rada Supermă)”

„De ce n-au făcut-o? De ce?!  Nu-l înțeleg pe Putin, băga-l-aș în p***a mă-sii!”

„Trebuia lovit Kievul, central, clădirile parlamentului și guvernului. De parcă era important că nu era cineva acolo, clădirile trebuiau distruse și toată lumea ar fi văzut!”

Vlasov răspunde învinovățindu-l pe Șoigu despre care mai spune că este doar „un habarnist incompetent…un circar”.

Kovtun îi ține isonul: „Șoigu e un rahat. Nu este suficient numărul soldaților cu contract, firește că nu este, de ce mama dracului ar veni cineva să lupte?!”, reclamând că unii soldați primesc mai puțin de 30.000 de ruble pe lună (în jur de 450 de euro, n.red.). 

„De unde dracu să-i recrutezi?!”, mai smiorcăie ofițerul rus, acuzând că Șoigu habar n-are despre armată, nevând niciun pic de experiență în acest sens. 

O altă țintă a criticilor vehemente ale celor doi este generalul Alexander Dvornikov, 60 de ani, cunoscut drept „măcelarul din Siria”, pe care Putin a ales să-l implice în războiul din Ucraina după debutul dezastruos al invaziei. 

„Au crescut o întreagă galaxie de cretini râioși. Ca Dvornikov, care e un imbecil legendar”, spune Vlasov.

Cei doi discută apoi și despre scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, lovită de ucraineni, la 14 aprilie, cu două rachete Neptun. 

Kovtun: „Au distrus nava, au scufundat-o și noi de ce nu am lovit imediat înapoi drept răzbunare? Lovește Kievul, fă-o. Dar nu…Și ce ar trebui să înțelegem de aici? Că pur și simplu nu le pasă de noi. Trebuie să fii un nenorocit fără egal ca să nu le răspunzi în momentul în care ne-au bombardat satele” (este vorba despre satele din regiune Belgorod, Rusia, aflate aproape de granița cu Ucraina, n.red.)

În ce privește numărul soldaților ruși morți pe front, Vlasov spune că „pierderile sunt teribile”.

„Știu puțină istorie militară și pot să compar situația de acum cu războiul ruso-finlandez, din 1939-1940…”, mai spune el, fără a preciza însă despre ce număr e vorba. Însă, sovieticii au pierdut atunci 126.875 de soldați în trei luni jumate. 

Potrivit estimărilor Kievului, pe frontul din Ucraina ar fi murit cel puțin 30.000 de soldați ruși de la începutul invaziei și până aproape de finele lunii mai. 

Jurnaliștii de la Radio Europa Liberă (Ucraina) au luat legătura cu cei doi ofițeri interceptați și le-au redat îregistrările. Colonelul Kovtun a replicat: „Nu-mi pasă, vă fac plângere la FSB și asta e!”. 

Colonelul Vlasov a refuzat să comenteze.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.