E măcel! Forțele ruse bombardează Severodonețk, ultimul bastion ucrainean în Donbas, și de „200 de ori pe oră”


E măcel! Forțele ruse bombardează Severodonețk, ultimul bastion ucrainean în Donbas, și de „200 de ori pe oră”

Forțele ruse lovesc Severodonețk, oraș încă deținut de Ucraina în regiunea Donbas, și de 200 de ori pe oră, provocând pagube atât de mari încât sunt imposibil de evaluat, scrie The Guardian. 

Oficialii din estul Ucrainei precizează că bombardamentele rusești asupra Severodonețk au fost atât de intense încât nu a fost posibil un bilanț al victimelor și pagubelor materiale, în condițiile în care forțele Moscovei par să avanseze către ultimul mare oraș deținut încă de Ucraina în regiunea Donbas.

„Situația a escaladat foarte mult”, a precizat, duminică, Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk. Martorii au spus că orașul a fost bombardat „de 200 de ori pe oră”, în timp ce forțele ruse încearcă să distrugă liniile de întărire și să-i înconjoare pe apărătorii ucraineni.

Autoritățile ucrainene au descris condițiile din Severodonețk ca fiind asemănătoare celor din Mariupol, orașul-port din sud, care a căzut pe 20 mai, după aproape trei luni de atac necruțător, fiind distrus aproape în întregime. 

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat recent frontul de est, mulțumindu-le soldaților și încurajându-i în misiunea aproape imposibilă în care sunt angajați. El a precizat că bombardamentele rusești au distrus „întreaga infrastructură a  orașului” și mai mult de două treimi dintre locuințe. Potrivit The Guardian, Severodonețk ar fi fost deculpat de la energie electrică și serviciile de telefonie.

Acum, cucerirea orașului Severodonețk este „scopul principal” al Rusiei, a mai spus președintele ucrainean.

Bătălia pentru Severodonețk, care se află pe malul de est al râului Siverski Doneț, la aproximativ 145 km sud de granița cu Rusia, este miza principală, în vreme ce Rusia obține câștiguri lente, dar solide în Donbasul industrial, care cuprinde regiunile Lugansk și Donețk. 

„Pur și simplu nu le pasă câte vieți vor fi sacrificate pentru asta”, a precizat Zelenski într-unul din discursurile sale zilnice, referindu-se la situația din regiunea Severodonețk. 

După ce a eșuat în cucerirea Kievului, în faza de început a războiului, Rusia și-a concentrate toate forțele în regiunea Donbas, controlată în mare parte de separatiștii pro-ruși susținuți de ani de zile de Moscova. 

Primarul din Severodonețk, Oleksandr Striuk, nu a putut da lămuriri exacte cu privire la numărul civililor rămași în orașul cu peste 100.000 de locuitori înainte de război, dar a precizat că cel puțin 1500 de persoane ar fi murit în urma bombardamentelor forțelor ruse, fie pe loc, fie din cauză că nu au putut beneficia de îngrijiri medicale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.