Taiwanul este îngrijorat că Ucraina va primi rachete Harpoon. Motivele


Taiwanul este îngrijorat că Ucraina va primi rachete Harpoon. Motivele

Ministrul taiwanez al Apărării, Chiu Kuo-cheng, a declarat joi, 26 mai, că este îngrijorat de faptul că o decizie a Statelor Unite de a furniza Ucrainei sisteme de rachete de coastă Harpoon ar putea întârzia livrările acestui tip de armament către Taiwan.

La începutul acestei luni, armata a confirmat informațiile potrivit cărora obuzierele M109A6 Paladin din SUA nu vor începe să sosească până în 2026 din cauza unui exces de comenzi. Taiwanul aștepta ca anul viitor să fie livrate opt obuziere Paladin și câte 16 în 2024 și 2025.

Parlamentarii și-au exprimat joi îngrijorarea că probleme similare ar putea întârzia livrarea către Taiwan a unui pachet Harpoon de 2,37 miliarde de dolari americani, furnizare de armament programată cel târziu pentru 2028. Acordul acoperă 100 de lansatoare, 404 de rachete, camioane radar și echipamente asociate.

Chiu a recunoscut că livrarea rachetelor Harpoon în Ucraina nu a afectat încă Taiwanul. Cu toate acestea, el va monitoriza evoluțiile, deoarece e îngrijorat de faptul că livrările către alte țări vor duce la reduceri ale livrărilor către Taiwan.

Este dreptul Taiwanului de a cere ca SUA să efectueze tranzacții cu arme în conformitate cu calendarul și cantitățile convenite, a spus ministrul. El a adăugat că evoluțiile bruște, precum cele privitoare la războiul din Ucraina, nu ar trebui să afecteze acordurile deja în derulare. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.