Expertă americană în securitate națională: "Bătălia pentru Kramatorsk poate determina următoarea fază a războiului din Ucraina! Mariupol nu a fost o victorie mare pentru Putin"


Expertă americană în securitate națională: "Bătălia pentru Kramatorsk poate determina următoarea fază a războiului din Ucraina! Mariupol nu a fost o victorie mare pentru Putin"

Rebecca Grant, expertă americană în probleme de securitate națională, a atras atenția luni, într-o analiză publicată pe Fox News, că bătălia pentru orașul Kramatorsk poate fi esențială pentru modul în care se va desfășura războiul din Ucraina de acum încolo. 

De asemenea, Rebecca Grant a subliniat că Ucraina ar putea avea nevoie de încă două sau trei pachete mari de ajutor american și ajutor din partea NATO pentru a continua să facă față forțelor rusești. 

Redăm analiza realizată de Rebecca Grant pentru Fox News: 

"Uitați chiar acum de cine v-a spus că este un impas, o situație de pat ca la șah, în războiul din Ucraina. Mariupol a fost pierdut, dar în estul Ucrainei se dă o luptă fierbinte. Este artileria rusă versus contraofensivele Ucrainei. 

Multe vor depinde de bătălia pentru orașul Kramatorsk.

Vă amintiți de Kramatorsk, unde rușii au lovit gara pe 9 aprilie cu o singură lovitură cu rachete balistice SS-21, ucigând 57, inclusiv cinci copii.

De atunci, forțele ruse au avansat până la aproximativ 32 de km de oraș. Rusia are forțe care atacă atât din nord, cât și din sud, făcând presiuni asupra orașelor precum Syeverodonetsk. Pe o hartă, poziția curbată a forței rusești arată ca gura unui crocodil. Să-i spunem fălcile Kramatorsk.

'Obiectivul principal pe această axă este învăluirea forțelor ucrainene', a avertizat Ministerul britanic al Apărării pe 13 mai. Dacă Rusia reușește, unele dintre cele mai bune forțe ale Ucrainei vor fi separate de alte unități din vest. 

Sunt autostrăzile pe care Putin le vrea. El ar dori să controleze infrastructura rutieră majoră și să închidă fălcile asupra Kramatorsk – care a fost punctul maxim al ofensivei Rusiei din 2014 înainte ca Ucraina să o recupereze. Ucraina trebuie să reziste în jurul Kramatorsk pentru a-și menține vii speranțele de a împinge Rusia din est și, în cele din urmă, din toată țara. 

De la sfârșitul lunii aprilie, Ucraina a generat un impuls împingând forțele ruse departe de Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Rusia încă are probleme cu coordonarea câmpului de luptă, potrivit Pentagonului.

Dar nu se poate nega că Rusia a făcut progrese prin luarea unor orașe-cheie aflate la autostrăzi, precum Popasna, care a căzut pe 8 mai. Tactica rusă arată precum în cazul celui de-al Doilea Război Mondial. Armata rusă lovește fiecare oraș sau răscruce de drumuri cu artilerie, apoi efectuează un atac frontal. Dacă se deplasează prea departe și prea repede, forțele Ucrainei îi lovesc pe invadatori. 

Ritmul Rusiei este 'neuniform, lent, progresiv, scurt și mic', conform celor spuse de Pentagon pe 16 mai, dar invadatorii nu s-au oprit încă.

Cu toate acestea, doi factori demonstrează că forțele Ucrainei au capacitatea tactică de a câștiga.

În primul rând, artileria și antrenamentul din SUA și NATO își produce efectele. 'Credem că obuzierele au un impact, în special în Harkiv', a declarat luni Pentagonul.

În al doilea rând, Ucraina a stăpânit niște tactici foarte sofisticate. Ați văzut tancurile rusești zdrobite în noroi după ce au încercat să traverseze râul Donets la Bilohorivka săptămâna trecută. Este chiar în zona crucială de la est de Kramatorsk.

Acum luați în considerare tactica din spate. În primul rând, ucrainenii i-au urmărit pe rușii care se îndreptau să treacă râul. Dronele au oferit poziții precise. Apoi au așteptat, în timp ce primele forțe ruse au început să traverseze și s-au strâns ca și cum ar fi ora de vârf a dimineții. În cele din urmă, Ucraina a declanșat focuri precise de artilerie. Imaginile de după atac au arătat zeci de vehicule rusești distruse. Ucraina a dat dovadă de capacități de comandă și control excelente și vă spune de ce forțele ucrainene au avantaj împotriva forțelor rusești aflate în mișcare.

Următoarea fază a războiului poate fi determinată de cine câștigă la Kramatorsk. 

Mariupol nu a fost o victorie mare pentru Putin. Oricât de sfâșietoare a fost retragerea finală a soldaților din Azovstal, asta nu afectează puterea de luptă în creștere a Ucrainei. 

Dar dacă Putin primește Kramatorsk, armata Rusiei poate lua drumurile de la Izyum la Donetsk, poate bloca controlul în est și poate lua în considerare noi opțiuni. Rusia are 50 de grupuri tactice de batalion în sud, în poziție pentru noi operațiuni de a bloca ieșirea Ucrainei la mare. 

Dacă Ucraina ține fălcile Kramatorsk deschise, atunci poate împinge Rusia din Izyum și poate începe să ia înapoi alte orașe de-a lungul frontului de 160 de km. Noul plan de victorie totală al lui Zelenski va cere în cele din urmă Ucrainei să crească presiunea, de exemplu prin lovirea țintelor militare rusești în Crimeea. Va fi mult mai greu de câștigat dacă Kramatorsk va cădea.

Din păcate, Putin are destui bani din petrol pentru a continua lupta lentă și urâtă până în vară. Ucraina ar putea avea nevoie de încă două sau trei pachete mari de ajutor american și ajutor din partea NATO pentru a continua".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.