Specialiștii sirieni în temutele „bombe-butoi” au fost trimiși în Rusia pentru a fabrica dispozitive similare pe care armata lui Putin să le arunce asupra Ucrainei


Specialiștii sirieni în temutele „bombe-butoi” au fost trimiși în Rusia pentru a fabrica dispozitive similare pe care armata lui Putin să le arunce asupra Ucrainei

Tehnicieni specializați în fabricarea bombelor-butoi ale armatei Siriei, care au provocat distrugeri uriașe în multe zone ale țării în timpul războiului, ar fi fost trimiși în Rusia pentru a ajuta la pregătirea unor dispozitive similare ce ar urma să fie folosite în războiul din Ucraina, au transmis serviciile secrete europene.

Informația este publicată în The Guardian care citează surse din cadrul serviciilor secrete afirmând că cel puțin 50 de specialiști în fabricarea acestor bombe colaborează deja de mai multe săptămâni cu forțele militare ale lui Vladimir Putin.

Așa numitele bombe-butoi – o cantitate mare de explozibil este încărcată într-un recipient asemănător unui butoi-container metalic – sunt lansate nedirijat din elicopter sau avion, provocând distrugeri pe suprafețe mari. Realizarea lor nu este nici foarte costisitoare, un astfel de dispozitiv fiind estimate la prețuri între 200 și 300 de dolari. De aceea, în timpul unui atac, sunt lansate foarte multe la intervale mici de timp. 

Regimul criminal al lui Bashar al-Assad a fost acuzat că a introdus clor, regulat, în bombele-butoi, lansându-le apoi asupra orașelor controlate de opoziție. Distrugerile și pierderile de vieți omenești au fost deosebit de importante. Opoziția siriană nu era însă dotată cu arme anti-aeriene, iar avioanele armatei siriene au putut bombarda nestingherite zonele vizate. Opoziția siriană estima în 2013 că cel puțin 20.000 de persoane fuseseră ucise de la începutul conflictului (martie 2011) în urma lansării bombelor-butoi. 

Situația din Ucraina este însă foarte diferită pentru că trupele ucrainene dispun de armament cu care ar putea doborî aeronavele lansatoare de astfel de bombe.

„Acesta este probabil și motivul pentru care nu i-am văzut încă trecând granița. Cunosc capacitatea de reacție a forțele ucrainene. Plus că vom ști exact cine a făcut-o. Și mai mult ca sigur un astfel de atac îi va costa viața pe cei implicați”, a precizat un oficial european citat de The Guardian. 

Specialiștii siriene în bombe-butoi sunt parte a forțelor trimise de guvernul sirian în sprijinul lui Putin, care a ajutat în mod decisiv regimul Assad să se păstreze la putere. Serviciile secrete europene sunt de părere că între 800 și 1000 de luptători sirieni s-ar fi alăturat armatei ruse, mulți dintre aceștia în mod voluntar, după ce Kremlinul le-a promis salarii între 1500 și 4000 de dolari, de aproximativ 20 de ori mai mult decât primesc în Siria.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.