Pe luptătorii-prizonieri de la Azovstal îi așteaptă o soartă cumplită: mai mulți oficiali ruși cer să fie judecați pentru „crime de război” și terorism / Deputat rus, membru al echipei de negociere cu Ucraina: „ar trebui executați”


Pe luptătorii-prizonieri de la Azovstal îi așteaptă o soartă cumplită: mai mulți oficiali ruși cer să fie judecați pentru „crime de război” și terorism / Deputat rus, membru al echipei de negociere cu Ucraina: „ar trebui executați”

Ucraina a anunțat că intenționează să înceapă discuțiile cu Rusia pentru un schimb de prizonieri vizându-i pe luptătorii de la complexul Azovstal, din Mariupol, oraș aflat acum în controlul total al forțelor ruse. Kremlinul nu a dat un răspuns public pe această temă, dar, potrivit BBC, un important oficial rus, apropiat al regimului de la Kremlin, ar fi spus că soldații ucraineneni sunt naziști și criminali de război și trebuie aduși în fața justiției. 

Curtea Supremă a Rusiei urmează să analizeze solicitarea unui procuror de a desemna grupul din care provin mai mulți prizonieri de la Azovstal – Regimentul Azov  - drept organizație teroristă.  

Potrivit Tass, agenție de presă rusă controlată de Kremlin, la Moscova s-ar fost constituit deja o comisie de anchetă care îi va interoga pe soldaţii ucraineni care s-au predat la oţelăria Azovstal.

„Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri. Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei", a scris preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin,  pe contul său Telegram.

Volodin a susţinut o iniţiativă în acest sens formulată înaintea sa de deputatul Anatoli Vaiserman şi a cerut comisiilor de apărare şi securitate din Duma de Stat să pregătească un proiect de hotărâre în această privinţă, invitându-i pe deputaţi să-l voteze la finalul şedinţei.

Cea mai radicală poziție față de prizonierii de la Azovstal îi aparține însă deputatului Leonid Sluțki, membru al uneia din echipele de negociere cu Ucraina, care a spus despre lupătorii ucraineni că „sunt animale cu chip de om” și că ar trebui executați, scrie Reuters. 

Înființat în 2014 ca miliție de extremă dreaptă pentru a lupta contra separatiștilor proruși din Donbas, Regimentul Azov a respins mereu acuzațiile de fascism sau neo-nazism. Kievul a precizat că Regimentul a fost integrat Gărzii Naționale după ce ar fi fost reformat.

Circa 265 de combatanţi ucraineni, care erau baricadaţi la oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din Mariupol, s-au predat forţelor ruse şi sunt considerați prizonieri începând de luni. 

Luptătorii ucraineni vor fi trataţi „conform normelor internaţionale'', a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin a garantat acest lucru.

Foto: Twitter

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.