Oligarh rus, sărăcit de Ucraina care i-a confiscat sute de milioane de dolari


Oligarh rus, sărăcit de Ucraina care i-a confiscat sute de milioane de dolari

Un tribunal ucrainean a decis luni confiscarea unor active în valoare de 12,4 miliarde de grivne (420 de milioane de dolari) ale oligarhului rus Mihail Fridman, transmite Reuters. Anunţul a fost făcut de procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova care a scris pe Facebook că activele respective sunt titluri la companii cipriote care sunt păstrate în Ucraina

Stabilit de mai mulți ani la Londra, dar născut în Ucraina şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, Fridman a negat orice legături financiare sau politice cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Oligarhul rus Mihail Fridman, care a fost sancționat, în luna martie, de guvernul britanic, UE și Australia, s-a plâns, recent, într-un interviu pentru El Pais că nu poate merge nicăieri din cauza acestor sancțiuni. Are conturile și cardurile de credit blocate și susține că cei 2.500 de lire sterline pe lună care i-ar fi alocați sunt insuficienți pentru stilul de viață cu care era obișnuit.

Mihail Friedman are 58 de ani, s-a născut în Uniunea Sovietică, dar pe teritoriul Ucrainei de azi, în orașul Liov. Are dublă cetățenie, rusă și israeliană.

Este un oligarh vechi, din primul val de îmbogățiți de după destrămarea Uniunii Sovietice, făcând avere în sectorul bancar și energetic înainte ca Putin să ajungă la putere. 

Potrivit Forbes, în 2020, Fridman era al 11-lea cel mai bogat rus, cu o avere de 15,3 miliarde de dolari. Una dintre proprietățile sale de la Londra valorează aproximativ 85 de milioane de dolari. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.