Kadîrov sare la gâtul lui Erdogan, somându-l să nu se implice în evacuarea militarilor răniți de la Azovstal pe motiv că aceștia ar fi „detractori ai islamului”


Kadîrov sare la gâtul lui Erdogan, somându-l să nu se implice în evacuarea militarilor răniți de la Azovstal pe motiv că aceștia ar fi „detractori ai islamului”

Liderul Republicii Cecene, controversatul Ramzan Kadîrov (foto sus), aliat fidel al Kremlinului în sprijinul căruia s-a implicat în războiul din Ucraina, l-a luat la rost pe președintele turc, Recep Tayyp Erdogan, pentru intenția acestuia de a se implica în evacuarea militarilor ucraineni răniți din complexul Azovstal, Mariupol. 

„Cu tot respectul față de liderul statului musulman, aș dori să vă reamintesc că Regimentul Azov este o formațiune armată criminală fascist-nazistă, implicată în numeroase atrocități și crime împotriva populației civile din Donbass. În pivnițele Azovstal, acești criminali fasciști țin civili, folosindu-i ca scuturi umane.

Membrii acestei organizații bandite sunt cunoscuți în Ucraina și în străinătate pentru declarațiile lor regulate care insultă marile valori islamice și ridiculizează religia islamului în general.

Dacă musulmanii din Rusia au fost întristați de vestea că Turcia, o țară musulmană, a ajutat Ucraina cu furnizarea de drone Bayraktar, atunci imaginați-vă cât de acut au perceput mesajul că Turcia este pregătită să evacueze oponenți înfocați și detractori ai islamului? 

Fac un apel către președintele turc Recep Tayyip Erdogan: oamenii din Azov sunt criminali și atei, pe care acum vor să vi-i prezinte drept victime nevinovate ale agresiunii ruse. Nu vă lăsați înșelat de criminalii care vor să evite procesul și pedeapsa binemeritată cu ajutorul dumneavoastră”, a scris Kadîrov pe Telegram, mesajul aberant al acestuia făcându-l până și pe liderul turc, un alt tiran duplicitar din regiune care a aruncat mii de opozanți în temnițe, să pără cât de cât uman. Kadîrov a mai anunțat, sâmbătă, că încă 600 de voluntari ceceni au plecat să lupte în Ucraina, însă mulți observatori și analiști militari apreciază că forțele cecene mai mult fac spectacol și postează pe Tik Tok decât luptă efectiv. 

Nu este însă prima oară când liderul cecen lansează amenințări și critici dure la adresa liderului turc, ignorate însă de acesta din urmă. 

În decembrie 2021, Kadîrov îl certa pe Erdogan, tot pe Telegram, pentru decizia de a atribui unui parc din Korfez, provincia Kocaeli, numele lui Djohar Dudaev, primul președinte al auto-proclamatei republici cecene Ichkeria, ucis în 1996 de armata rusă. Detalii AICI

Acuzat recent de SUA de încălcarea brutală a drepturilor omului în Cecenia), Kadîrov, 45 de ani, a luptat la un moment dat împotriva Moscovei, dar în prezent este unul dintre aliații cei mai fideli ai lui Vladimir Putin, fiind considerat unul dintre cei mai de temuți oameni din Rusia.

Kadîrov a impus legea islamică - în propria sa interpretare - în regiunea cecenă și este renumit pentru abuzuri și nerespectarea drepturilor omului.

Tatăl său, Ahmad Kadîrov, a câștigat un controversat scrutin prezidențial și apoi a fost ucis într-un atac cu bombă în 2004.

După unele păreri, controversatul lider cecen nu ar fi deloc strain de asasinarea celui mai important politician rus de opoziție Boris Nemțov, în februarie 2015. Cinci dintre membrii forțelor sale de securitate sunt în închisoare în legătură cu această crimă. 

Retorica lui Kadîrov în privința islamului este mai mult dubioasă în condițiile în care nu pomenește nimic despre drama tătarilor din Crimeea, decimați de ruși atât înainte de anexarea Crimeii, din 2014, cât și după, estimările Kievul apreciind că cel puțin 40.000 de tătari ar fi părăsit peninsula în ultimii ani. Un material important și bine documentat pe această temă puteți citi AICI. 

„Kadîroviții au foarte puține de-a face cu valorile cecene”, aprecia recent Christopher Swift, expert în securitate națională specializat pe Rusia și zona Caucazului. „Sunt un amalgam bizar de idei islamice foarte conservatoare din Orientul Mijlociu și devotament slugarnic față de regimul Putin”, adaugă el.

Miro Popkhadze, fost detașat militar al Georgiei la ONU și analist la Institutul de Cercetări în Politica Externă din Statele Unite, spunea că Ramzan Kadîrov este antipatizat de elitele Rusiei: oligarhii și serviciile secrete. „În culise există o luptă între ei pentru drepturi și privilegii. De aceea [Kadîrov] folosește rețelele de socializare – pentru a transmite mesajul că este acolo pentru Putin și că face diferența. De aceea face mult zgomot”, aprecia acesta.

CITEȘTE ȘI: Mărturia terifiantă a unui tânăr din Bucea, torturat în două rânduri de armata lui Putin. Cei mai odioși au fost cecenii lui Kadîrov. „Mergeau în fiecare dimineață în zonele rezidențiale și împușcau pe oricine vedeau” / Nu toți militarii ruși se purtau ca niște bestii

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.