Cât valorează viața unui tânăr rus? Kremlinul speră să recruteze, prin anunțuri pe siteurile de angajări, în jur de 20.000 de militari, dispuși să moară în Ucraina pentru un salariu de nici 500 de dolari


Cât valorează viața unui tânăr rus? Kremlinul speră să recruteze, prin anunțuri pe siteurile de angajări, în jur de 20.000 de militari, dispuși să moară în Ucraina pentru un salariu de nici 500 de dolari

Moscova speră să recruteze, prin anunțuri publicate inclusiv pe siteuri de angajări, gen superjob.ru, aproximativ 20.000 de soldați pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina. 

Astfel, alături de anunțuri adresate instalatorilor sau lucrătorilor comerciali, apare și oferta de „angajare” a Kremlinului, adresată bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, care speră, oferind un salariu de „cadru didactic”, de aproximativ 500 de dolari pe lună, să refacă efectivele decimate pe frontul din Ucraina, unde, potrivit estimărilor Kievului, ar fi pierdut cam toți atâția militari cât caută în prezent.  

Potrivit publicației italiene  Il Fatto Quotidiano, citată de Rador, anunțul de pe superjob.ru, promite „stabilitate”, „ample oportunități de autoîmplinire, un nivel de viață decent și un statut social ridicat”, fiind căutați  "pușcași", artileriști, comandanți de infanterie, "tunari antiaerieni ", șoferi de forțe terestre și chiar agenți care urmează să fie angajați în FSB , serviciile secrete rusești care veghează atât asupra frontului, cât și asupra disidenței interne.

În anunţuri, durata unui contract de muncă este în mare parte de şase luni, de cele mai multe ori destinaţia nu este indicată, aşa cum s-a întâmplat deja cu tinerii recruţi trimişi pe front fără preaviz, doar pentru un simplu "exerciţiu ".

Cerințele și condițiile preconizate indică așadar o angajare imediată, în scopul întăririi liniilor angajate pe frontul de est, unde Putin a concentrat a doua fază a atacului care - spre deosebire de prima care a eșuat recent - promite să fie lungă și costisitoare în termeni de soldaţi.

Înșiși mercenarii Grupului Wagner, au scris pe un canal Telegram, că "avem nevoie de 600-800 de mii de oameni, altfel nu vom câștiga".

Salariul de 40-50 de mii de ruble pe lună îi poate atrage mai ales pe foștii militari care locuiesc în cele mai îndepărtate regiuni ale Rusiei, unde venitul pe cap de locuitor nu ajunge la jumătate (mai ales în agricultură: 281 de euro). O sumă destul de modestă pentru a-și risca viața, mai ales dacă e comparată cu venitul soldaților profesioniști.

Un anunţ pentru „soldat contractual", postat pe 4 mai, indică într-un mod destul de generic sarcina: "asigurarea protecției și apărarea frontierei Federației Ruse", granița pe care Moscova o consideră amenințată de extinderea NATO și de un plan fantomatic de atac asupra Crimeei planificat de Kiev, care ar justifica invazia.

Condițiile prevăd 40-50 de mii de ruble plus o plată suplimentară ca indemnizație de serviciu, care variază în funcție de vechime.

Printre "beneficii", se numără participarea la programul de împrumuturi pentru personalul militar (până la 37 de mii de euro), furnizarea de rații alimentare, asigurări gratuite de viață și de sănătate, îngrijiri medicale.

Printre cerințele indicate se numără „absența rudelor apropiate cu domiciliul în străinătate ", probabil indispensabilă pentru a garanta loialitatea față de Rusia într-o lume care i-a devenit ostilă.

Salariul, 433 de euro, nu este prea atractiv nici măcar pentru șoferi, mai ales când candidatul ajunge în punctul în care va citi: „momentele cele mai tensionate din activitatea de luptă a șoferului sunt rezistența inamicului la foc, situația de pre-urgență pe traseul de deplasare, transportul personalului de unitate în condiții dificile de drum".

Foto jos: trupuri ale soldaților ruși morți pe frontul din Ucraina care nu sunt ridicate de statul rus

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.