Cel mai important propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov, o trompetă agresivă pro-război care acuza recent întreaga Europă de nazism și spunea că cei care ajută Kievul sunt „nemernici lipsiți de morală”, l-a ironizat, în emisiunea sa de la Rossiya-1, principalul canal tv de stat, pe liderul francez Emmanuel Macron, deși acesta din urmă recomanda, de curând, aliaților săi să pună capăt conflictului din Ucraina fără umilirea Rusiei.
Soloviov le-a spus invitaților din emisiunea pe care o moderează că nu vede cum ar mai putea Vladimir Putin să normalizeze relațiile cu liderii occidentali și să revină la un dialog firesc cu aceștia.
„După tot ce au spus oamenii ăia, cum ar mai putea președintele nostru să pună mâna pe receptor și să-l sune pe Johnson (premierul Marii Britanii, n.red.)? Cum să mai vorbească membrii guvernului nostru cu omologii lor occidentali? Ce să mai vorbești cu ei? Vladimir Vladimirovici (Putin, n.red.)are, fără îndoială, o răbdare uriașă…dar care ar fi ideea? Ei fac ceea ce s-ar putea numi „un macron”. E vorba despre o nouă expresie politică: a face un macron, adică a suna constant, fără motiv. Despre ce să mai vorbești cu ei?”, afirmă Soloviov. (VIDEO AICI)
Vladimir Soloviov, un propagandist obedient, care înainte de război lăuda calitățile de karatist ale șefului său de la Kremlin, iar după 24 februarie a adoptat un ton amenințător, afirmând chiar că Rusia poate zdrobi țările NATO, este recompensat financiar atât de generos de stăpânirea criminală pe care o slujește încât a ajuns la fel de bogat ca un oligarh. Proprietățile sale în valoarea de peste opt milioane de euro, de la Lacul Como, și iahtul său de lux au fost confiscate, în luna martie, de autoritățile din Italia.
Emmanuel Macron, care l-a apelat de numeroase ori pe Putin atât înainte de 24 februarie, cât și după, sugera, luni, la Strasbourg că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, va trebui să se construiască pacea fără a „umili” Rusia.
„Vom avea mâine o pace de construit, să nu uităm niciodată. Va trebui să o facem având în jurul mesei Ucraina şi Rusia. Însă aceasta nu se va face nici cu negarea, nici cu excluderea uneia sau a alteia, nici cu umilirea”, a spus Macron într-o conferinţă de presă la Parlamentul European. Propunerea sa a stârnit numeroase comentarii critice în presa occidentală, mai ales că anterior fusese destul de reticent și rezervat în a numi acțiunile criminale ale Rusiei în Ucraina drept „genocid” (chiar și după ce ororile de la Bucea erau deja o certitudine).