Victorie uriașă a Armatei Ucrainei în regiunea Harkov. Rușii au fost alungați din patru localități / Zelenski despre progresele forțelor ucrainene: „Sunt o putere cu adevărat supraomenească în fața invadatorilor” / „Ocupanții sunt gradual împinși afară din zonă”


Victorie uriașă a Armatei Ucrainei în regiunea Harkov. Rușii au fost alungați din patru localități / Zelenski despre progresele forțelor ucrainene: „Sunt o putere cu adevărat supraomenească în fața invadatorilor” / „Ocupanții sunt gradual împinși afară din zonă”

Forțele ucrainene informează că au reușit să recucerească patru localități din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, în cadrul unei contraofensive care, spun analiștii, ar putea schimba ritmul războiului.

Un general ucrainean din conducerea armatei ucrainene a precizat că este vorba despre Cerkasîi Tișki, Ruskii Tișki, Rubijnoe și Bairak (cel din urmă aflat la doar șapte kilometri de granița cu Rusia).

Informația a fost menționată și de către președintele Volodimir Zelenski într-una din intervențiile sale zilnice, avertizând că urmează și alte victorii importante ale forțelor sale. 

„Armata țării noastre ne-a dat o uriașă veste bună din regiunea Harkov. Ocupanții sunt gradual împinși afară din zonă. Le sunt recunoscători că au reușit să se mențină pe poziții, demonstrând că sunt o putere cu adevărat supraomenească în fața invadatorilor, pe vremuri a doua cea mai puternică armată din lume. (…) Forțele armate ucrainene fac totul pentru a elibera poporul și țara noastră, pentru libertatea orașelor noastre Herson, Melitopol, Berdyansk, Mariupol și altele”, a mai spus Zelenski.

Harkov este al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei și se află sub ocupație rusă de aproximativ zece săptămâni. O hartă cu teritoriile recucerite a fost publicată de jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko (Kiev Independent). 

 

Twitter: trupuri ale soldaților ruși abandonate în regiunea Harkov

În provincia alăturată, Luhansk, rușii afirmă că împreună cu milițiile separatiste ar fi ajuns la frontiera administrativă a regiunii, însă sunt contrazişi de șeful Administrației Militare Regionale din Luhansk, care precizează că luptătorii ucraineni, chiar dacă s-au retras din Popasna, rezistă încă pe alte poziții defensive.

Ruşii au bombardat din nou, marți, podul de la Zatoka de la estuarul Nistrului, care face legătura între regiunea Odesa și sud-vestul Ucrainei, iar șefa Comunității de informații din Statele Unite, Avril Haines, avertizează că Vladimir Putin se pregătește pentru un conflict prelungit, după ce trupele sale nu au putut să zdrobeasca armata ucraineană și au eșuat să cucerească Kievul.

La audierile de marți din Congres, Haines a spus că serviciile americane au indicii că Moscova ar vrea ca trupele sale din Ucraina să facă joncțiunea cu cele staționate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. 

CITEȘTE ȘI: Gest colosal al Statelor Unite. Camera Reprezentanților a suplimentat ajutorul acordat Ucrainei cu 40 de miliarde de dolari. Acești bani vor „proteja democrația și vor limita agresiunea Rusiei”

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.