Șeful CIA: "Xi Jinping a primit o lovitură pe fondul rezistenței acerbe a ucrainenilor". Un congresmen republican consideră că Taiwanul ar beneficia de un sprijin internațional și mai puternic decât cel de care beneficiază Ucraina


Șeful CIA: "Xi Jinping a primit o lovitură pe fondul rezistenței acerbe a ucrainenilor". Un congresmen republican consideră că Taiwanul ar beneficia de un sprijin internațional și mai puternic decât cel de care beneficiază Ucraina

Directorul CIA, William Burns, a declarat recent că Beijingul monitorizează îndeaproape conflictul Rusiei din Ucraina și că acesta afectează calculele liderilor chinezi cu privire la Taiwan.

Burns, vorbind la un eveniment al Financial Times la Washington, a declarat că Guvernul chinez a primit o lovitură pe fondul rezistenței acerbe a Ucrainei împotriva invadatorilor ruși, dar și pe fondul costurilor economice pe care le suportă Rusia în urma sancțiunilor occidentale. 

"Conducerea chineză se uită cu multă atenție la toate acestea – la costurile și consecințele oricărui efort de a folosi forța pentru a obține controlul asupra Taiwanului", a spus Burns.

Cu toate acestea, el a avertizat că nu vor fi schimbate obiectivele pe termen lung ale președintelui chinez Xi Jinping cu privire la Taiwan.

"Nu cred nici măcar un minut că acest lucru a erodat determinarea lui Xi de a câștiga controlul asupra Taiwanului", a zis Burns. 

"Dar cred că le afectează calculul despre cum și când fac asta", a explicat directorul CIA. 

China a refuzat să condamne războiul Rusiei contra Ucrainei și a criticat sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

Beijingul și Moscova au declarat un parteneriat strategic "fără limite" cu câteva săptămâni înainte de invazia din 24 februarie și au consolidat legături energetice și de securitate în ultimii ani pentru a contracara SUA și Occidentul.

Cu toate acestea, Burns a spus că SUA cred despre China că este neliniștită de prejudiciul reputației de a fi asociată cu brutalitatea acțiunii militare a președintelui rus Vladimir Putin.

"Experiența amară pentru Rusia în Ucraina, din ultimele 10 sau 11 săptămâni, nu a făcut decât să demonstreze că acea prietenie ruso-chineză are de fapt niște limite", a precizat Burns.

Separat, Mark Green, membru republican al Camerei Reprezentanților, a declarat recent referitor la China că s-ar confrunta cu un răspuns chiar mai coagulat decât cel cu care se confruntă Rusia acum în cazul în care Beijingul ar invada Taiwanul.

Green a făcut aceste remarci în timpul unei apariții la emisiunea NewsNation On Balance cu Leland Vittert, când Vittert a întrebat: "Poate lumea să se unească împotriva Chinei dacă invadează Taiwan?".

"Da, cred că da", a spus Green, adăugând: "Deși vă uitați la diferența dintre China și Rusia, aș sugera să vă uitați la diferența economică dintre Taiwan și Ucraina".

"Taiwanul produce 94% din toți semiconductorii de ultimă generație. Occidentul nu poate tolera ca Beijingul să preia controlul asupra Taiwanului", a spus acesta. 

"Toată lumea se va uni și probabil chiar mai mult decât cu privire la Ucraina", a adăugat el.

Green a spus că SUA ar putea și ar trebui să facă mai mult pentru a ajuta Taiwan să se apere.

"Modul în care trebuie să acționăm e să facem consecința atacului Chinei din Taiwan atât de semnificativă, încât să aleagă să nu demareze o asemenea acțiune. Aceasta este o adevărată descurajare", a spus acesta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.