Opoziția din Rusia prinde curaj! Fostul primar din Ekaterinburg, incoruptibilul Evgheni Roizman, șterge pe jos cu Putin și clica acestuia, chiar de Ziua Victoriei, catalogând războiul cu Ucraina drept „cel mai rușinos, cel mai ridicol, cel mai inutil război din istoria Rusiei”


Opoziția din Rusia prinde curaj! Fostul primar din Ekaterinburg, incoruptibilul Evgheni Roizman, șterge pe jos cu Putin și clica acestuia, chiar de Ziua Victoriei, catalogând războiul cu Ucraina drept „cel mai rușinos, cel mai ridicol, cel mai inutil război din istoria Rusiei”

Evgheni Roizman, fostul primar al orașului Ekaterinburg, alungat din funcție în urma unui artificiu nedemocratic întreprins de fidelii lui Vladimir Putin, a catalogat războiul țării sale cu Ucraina drept „cel mai rușinos, cel mai ridicol, cel mai inutil război din istoria Rusiei”.

„Propaganda poate să transforme oamenii în animale. Dar toată această mlaștină propagandistică o să dispară atunci când situația se va schimba”, a mai spus Roizman, un vechi opozant virulent al Kremlinului.

În 2018, Evgheni Roizman, acum în vârstă de 59 de ani, și-a dat demisia din funcția de primar al Ekaterinburg, oraş de 1,4 milioane de locuitori din regiunea Sverdlovsk, Ural, după ce Consiliul Local a abolit scrutinul muncipal cu sufragiu universal direct, propunând alegerea primarului de către membrii săi în baza unei liste restrânse, stabilite de o comisie. 

„Ideea” i-a aparținut guvernatorului regiunii Sverdlovsk, Evgheni Kuivaşev, un fidel al Kremlinului, care a susţinut că poate economisi astfel bani. „Nu vreau să cauţionez acest demers şi demisionez“, declara Evgheni Roizman în faţa unor membri ai Consiliului Local. Mii se oameni au ieșit atunci pe străzile orașului pentru a manifesta contra deciziei de abrogare a scrutinului municipal direct, solicitând, în același timp, demisia guvernatorului.

Politician carismatic, Roizman l-a învins în alegerile municipale din 2013 pe candidatul sprijinit de Kremlin. 

În prezent, el este pus sub acuzare de către autorități pentru discreditarea Armatei Ruse, după ce s-a pronunțat public împotriva războiului cu Ucraina, catalogând decizia Kremlinului de a invada țara vecină drept „trădare”. 

În mai 2021, Roizman a fost condamnat la nouă zile de închisoare pentru postările sale din rețelele de socializare în care își declara susținerea pentru demonstrațiile pro Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, aflat, de asemenea, la închisoare, în urma unor dosare fabricate. Tribunalul din Ekaterinburg l-a găsit vinovat și pentru organizarea unui miting neautorizat. Fostul primar a pledat nevinovat. 

Potrivit unui articol publicat de The Daily Beast în octombrie 2021, Roizaman este genul de politician „pasăre rară” nu doar în peisajul politic rusesc  dominat de partidul și fidelii lui Putin, ci chiar la nivel internațional.  

Este considerat incoruptibil și genul de om politic care își face mereu timp să asculte problemele cotidiene ale cetățenilor, adunând prin fundația sa milioane de dolari pentru pacienții cu boli grave, terminale, de pe tot cuprinsul Rusiei. Mulți activiști opozanți ai regimului de la Kremlin speră ca Roizman să reușească să unifice diversele facțiuni ale opoziției și să candideze împotriva lui Putin la alegerile din 2024. 

Roizman a fost unul dintre prietenii cei mai apropiați ai liderului opoziției asasinat în februarie 2015 la Moscova, cu o zi înainte de un mare miting împotria lui Putin. Este vorba despre Boris Nemțov, „un politician puternic și neînfricat”, ucis de Kremlin pentru că avea cu adevărat șanse să-l alunge pe Putin de la putere. Fostul primar din Ekaterinburg nu s-a temut niciodată să vorbească public deschis despre asasinatele comise de Moscova.

„Nu cu mult înainte de a fi omorât, Nemțov a venit la Ekaterinburg să mă susțină, să protesteze și să distribuie manifeste. Am o datorie sacră față de el”, mai spune Roizman, precizând că este conștient de toate riscurile pe care și le asumă prin declarațiile publice critice la adresa lui Putin. „Dar nu pot părăsi Rusia. Ar fi văzută ca o evadare lașă. Am înțeles perfect de ce s-a întors Navalnîi și nu mulți au curajul s-o facă. El și soția sa, Iulia, au luat această decizie de dragul numărului uriaș de susținători”, a mai precizat fostul edil din Ekaterinburg.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.