Interviu cu avocatul curajos al soldaților ruși care refuză să se mai întoarcă pe frontul din Ucraina. „Mâncarea din raniță este expirată. Li s-a cerut să meargă înapoi, la război, cu răni nevindecate” / În plus, mulți au înțeles că nu se luptă cu „naziștii”, ci cu „o întreagă națiune care își apără patria”


Interviu cu avocatul curajos al soldaților ruși care refuză să se mai întoarcă pe frontul din Ucraina. „Mâncarea din raniță este expirată. Li s-a cerut să meargă înapoi, la război, cu răni nevindecate” / În plus, mulți au înțeles că nu se luptă cu „naziștii”, ci cu „o întreagă națiune care își apără patria”

Site-ul independent Meduza -  înființat de mai mulți jurnaliști ruși critici la adresa regimului putinist și finanțat cel mai probabil de oligarhii disidenți Mihail Hodorkovski și Borin Zimin – a realizat un interviu cu avocatul a zeci de soldați ruși care refuză să lupte în Ucraina. 

Este vorba despre Maxim Grebeniuk care a detaliat motivele pentru care militarii, unii dintre ei abia întorși de pe front, au ajuns să-și asume riscul de a fi puși sub acuzare și chiar condamnați, precizând că și el riscă, de asemenea , din cauza sprijinului acordat acestora, să se trezească la închisoare precum cunoscutul opozant Alexei Navalnîi sau ca activistul civic Vladimir Vorontsov, fost ofițer de poliție care și-a părăsit postul public pentru a demasca abuzurile din sistem. 

Avocatul Grebeniuk spune că nemulțumirile soldaților sunt numeroase de la mâncarea cu termen de valabilitate depășit care li s-a pus în „raniță” pe front până la situația de a fi trimiși înapoi la luptă cu răni nevindecate sau tratate superficial.

„Au venit la mine mai mulți răniți tratați superficial. Ceruseră să primească îngrijiri medicale adecvate, dar li s-a răspuns sec: „NU! Se pare că nu înțelegi. Patria-mamă este în pericol, du-te și slujește-o!”. În primul rând, încercăm să obținem în instanță dreptul de a primi îngrijiri medicale coresspunzătoare. (…)

Din punctul meu de vedere nu ar trebui să trimitem soldați să moară în Ucraina. Dar este doar o opinie personală. Ca avocat îi susțin și pe cei care aleg să respecte ordinele și să meargă la război”, a precizat Grebeniuk.

El spune că numărul celor care apelează la serviciile sale, de începutul invaziei din Ucraina, este incomparabil mai mare decât înainte de acest moment. 

„Unii au fost concediați pentru că au refuzat să participe la „operațiunea militară specială”. Alții sunt amenințați cu dosare penale. Ba chiar cu acuzații despre trădare și dezertare. Soldații sunt foarte speriați, sunt copleșiți și depășiți de toate aceste probleme. (…) 

Firește că nu-i dau afară din armată pe toți cei care refuză să meargă în Ucraina. În anumite unități, numărul celor care refuză este atât de mare încât n-ar mai avea pe cine să trimită peste graniță dacă s-ar apuca să-i concedieze sau să-i pună sub acuzare pe toți. Așa că renunța doar la câțiva. Am, de asemenea, și clienți care nu au fost concediați. Unul a lucrat pentru FSB, ca șofer la departamentul de contrainformații militare. A fost adus cu forța înapoi la „muncă”. L-au terifiat, au urlat la el când au văzut că nu poate fi convins cu frumosul și, de frică, omul a cedat”, a mai relatat avocatul, adăugând că este în relații de colaborare cu aproximativ 100 de militari. Avocatul a mai precizat că nu poate dezvălui mai multe despre motivele pentru care soldații refuză să fie trimiși în Ucraina, în condițiile în care în perioada intervenției militare din Siria, numărul nemulțumiților era nesemnificativ, pentru că ar fi în situația de a discredita Forțele armate ale Rusiei și s-ar putea crea impresia că îi consideră „idioți” pe cei care luptă în Ucraina. 

Grebeniuk a mai spus că, din informațiile sale, soldații trimiși în Ucraina sunt plătiți, pe zi, cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de ruble (aproximaitv 73-146 de dolari). 

Cel mai revoltător caz al său de până acum a fost al unui militar rănit grav la cap, cu leziuni ale creierului, a cărui soție a reclamat că nu a primit niciun fel de compensații din partea statului. Printre clienții săi nu se numără însă și rude ale soldaților uciși pe front. 

„Unii încă mai cred că luptă împotriva nazismului. Deci nu pot să afirm că toți militarii sunt convinși că acest război este degeaba. Sunt și câțiva care vor să se întoarcă acolo, dar așteaptă să fie plătiți corespunzător și sunt gata să se alăture din nou luptelor. Însă e vorba despre o minoritate. 

Cei mai mulți spun că, de fapt, localnicii (ucrainenii, n.red) nu au fost deloc încântați să-i vadă acolo. Și în niciun caz nu au dat peste grupările naziste despre care li se spusese, ci peste forțe armate în toată puterea cuvântului. Au înțeles că lucrurile nu stau așa cum li spusese și că nu e vorba despre „naziști”, ci despre o națiune care își apără țara”, a conchis avocatul Grebeniuk.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.