VIDEO. Atacurile devastatoare lansate de ucraineni pe Insula Șerpilor. A fost distrus un post de comandă al rușilor și un depozit de muniție / De ce este insula minusculă atât de importantă în prezentul război


VIDEO. Atacurile devastatoare lansate de ucraineni pe Insula Șerpilor. A fost distrus un post de comandă al rușilor și un depozit de muniție / De ce este insula minusculă atât de importantă în prezentul război

Cu ajutorul unei drone de luptă Bayraktar TB2, Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit, miercuri, mai multe ținte ale forțelor ruse de pe Insula Șerpilor, ocupată de acestea din urmă încâ de la inceputul invaziei din 24 februarie.

Într-un material video publicat de armata ucraineană este prezentat momentul în care o dronă Bayraktar TB2 lovește un post de comandă, instalat recent de ruşi pe Insula Şerpilor. În a doua parte a videoclipului, drona Bayraktar TB2 lovește şi un depozit de muniție.

Anterior, o Bayraktar TB2 a distrus şi sistemul de rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune Strela-10 pe care forţele ruse de ocupaţie îl aveau pe Insula Şerpilor.



 

La începutul săptămânii, armata ucraineană a dat publicității imagini cu atacul lansat de o dronă Bayraktar asupra unui vas rusesc de patrulare, în apropierea Insulei Șerpilor. Aceasta era una dintre cele două ambarcațiuni rusești de patrulare din clasa Raptor distruse, luni dimineață, de atacurile ucrainenilor, după cum a transmis pe Facebook chiar Valeri Zalujni, șeful Statului Major al armatei ucrainene. Detalii AICI

Publicația belgiană Le Vif explică, într-o analiză preluată de Rador, de ce insula are o importanță strategică în Marea Neagră:

Insula de câteva hectare oferă, într-adevăr, o platformă de tragere amenințătoare pretutindeni în jurul ei. Se află la aproximativ cincizeci de kilometri de gura Dunării, unul dintre principalele fluvii ale Europei și o importantă rută comercială, la aproximativ o sută de kilometri de Odesa și, teoretic, face posibilă atingerea întregului litoral ucrainean.

Se află la mai puțin de 200 de kilometri de principalul port românesc Constanța și la 300 de kilometri de principala bază rusă din Crimeea, Sevastopol.

În vremuri de pace, insula oferă un domeniu maritim vast și multe bogății, în special hidrocarburi. Și România și Ucraina au fost nevoite să se adreseze instanței pentru a soluționa disputa dintre ele pentru controlul acestor resurse. Curtea Internațională de Justiție s-a pronunțat în cele din urmă, în 2009, și a decis că insula este ucraineană.

În acest război, ea reprezintă „un punct fundamental, strategic, care va trebui monitorizat: blochează accesul aerian și maritim la întreaga fâşie de coastă ucraineană, reprezintă o amenințare pentru gura Dunării”, a explicat căpitanul Eric Lavault, purtător de cuvânt al Marinei Franceze.

Pe o astfel de platformă, rușii „pot pune echipamente de apărare antiaeriană, echipamente de apărare antinavă, dar și sisteme de rachete cu rază medie de acțiune pentru a completa puterea de foc a navelor Flotei Mării Negre, fiind un punct de sprijin care le permite să fie mai încrezători în abordarea coastelor ucrainene”, potrivit lui Igor Delanoë, director adjunct al Observatorului Franco-Rus de la Moscova și specialist în marina rusă.

Dar, pe de altă parte, „insula este vulnerabilă”, susţine Michael Petersen de la American Naval War College. „Orice ocupant poate fi atacat și este dificil să protejezi o insulă atât de mică”.

„Dacă ucrainenii vor avea vreun moment de respiro, trebuie să încerce o lovitură. Ar putea fi un subiect bun pentru angajarea forțelor speciale”, mai spune Eric Lavault.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.