Dezechilibrații de la Moscova vor să scoată prizonierii de război la paradă de 9 mai din Piața Roșie. Cel puțin 500 de soldați capturați în Ucraina ar putea fi obligați să apară în fața camerelor video pentru a-i bucura pe rușii care susțin războiul


Dezechilibrații de la Moscova vor să scoată prizonierii de război la paradă de 9 mai din Piața Roșie. Cel puțin 500 de soldați capturați în Ucraina ar putea fi obligați să apară în fața camerelor video pentru a-i bucura pe rușii care susțin războiul

Potrivit publicației britanie The Times care citează un think tank, Kremlinul ar lua în calcul să aducă sute de prizonieri ucraineni la parada militară de la Moscova, din ziua 9 mai, dată în care Rusia aniversează victoria împotriva Germaniei naziste.

Centrul pentru Strategii de Apărare, cu sediul în Ucraina, spune că are informații potrivit cărora cel puțin 500 de militari capturați în timpul invaziei ruse ar urma să fie forțați să defileze în Piața Roșie prin fața camerelor de luat vederi. 

Rusia a precizat recent că ar fi capturat, în Ucraina, peste 2000 de soldați, printre care și mai mulți luptători străini. Britanicii Aiden Aslin, 28 de ani, și Shaun Pinner, 48 de ani, luați de curând prizonieri la Mariupol, unde au rămas fără muniție și arme, au fost deja expuși la televiunea de stat, strânind revolta opiniei publice din Marea Britanie care a cerut să fie tratați potrivit acordurilor internaționale în vigoare și eventual să fie incluși într-un schimb viitor de prizonier (se vorbea la un moment dat chiar ca oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al tiranului Vladimir Putin, să fie predate rușilor în schimbul britanicilor).

În imaginea atașată acestui text (sus) sunt surprinși prizonieri ucraineni de război, obligați de separatiștii pro-ruși din Donețk, în august 2014, să participe la o paradă organizată pe străzile orașului cu prilejul unei așa-zise zile a independenței (a republicii separatiste). Organizațiile pentru drepturile omului au condamnat, la vremea respectivă, gestul separaiștilor, precizând că procesiunea a reprezentat o încălcare flagrantă a Convenției de la Geneva. Detalii AICI

Expunerea prizonierilor de război pe străzile Moscovei, în timpul paradei de 9 mai, ar însemna mai mult decât o scenă grotescă prin care liderul autocrat de la Kremlin va încerca să își satisfacă adulatorii, scrie și Radio Europa Liberă. Scena demnă de Roma antică ar fi o recunoaștere oficială a Moscovei că se află într-un război cu Ucraina și nu în mijlocul unei „operațiuni speciale” de denazificare a statului vecin. În cancelariile occidentale există de ceva timp temerea că Vladimir Putin ar putea declara război (oficial) Ucrainei, decizie care ar însemna inclusiv mobilizarea rezerviștilor din Rusia și prelungirea pe termen imprevizibil a conflictului din regiune.

Oficialii occidentali au crezut de mult că Putin va valorifica semnificaţia simbolică a zilei pentru a anunţa sfârşitul „operaţiunii militare speciale” în Ucraina şi succesul „denazificării” , însă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins categoric, recent, această posibilitate.

„Cred că va încerca să iasă din «operaţiunea sa specială»”, aprecia săptămâna trecută secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, la radioul LBC. „El a lansat scenariul, pregătind scena pentru a putea spune: «Uite, acum este un război împotriva naziştilor şi ceea ce am nevoie este de mai mulţi oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească»”, a mai afirmat Wallace.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat, luni, că există „motive întemeiate să credem că ruşii vor face tot ce pot pentru a folosi” 9 mai în scopuri propagandistice. Price a adăugat că este la curent cu „speculaţiile că Rusia ar putea declara oficial război” pe 9 mai.

„Ar fi o mare ironie dacă Moscova ar profita de ocazia Zilei Victoriei pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să mărească numărul recruţilor într-un mod pe care nu sunt în stare să o facă acum, într-un mod care să dezvăluie lumea că efortul lor de război eşuează, că se frământă în campania şi obiectivele lor militare”, a afirmat Price.

Alte scenarii sunt, însă, luate în considerare, cum ar fi anexarea teritoriilor separatiste Lugansk şi Doneţk în estul Ucrainei, un impuls major spre Odessa în sud sau declararea controlului deplin al oraşului-port Mariupol din sud.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.