Surse militare ucrainene: Rusia pregătește o diversiune pentru a interveni militar în Republica Moldova. „La Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca”


Surse militare ucrainene: Rusia pregătește o diversiune pentru a interveni militar în Republica Moldova. „La Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca”

Rusia caută să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, dinspre Republica Moldova, iar mai multe „indicii" arată că într-un viitor apropiat este posibil un atac asupra acestei foste republici sovietice, afirmă surse militare ucrainene citate de cotidianul britanic The Times.

Dacă o astfel de incursiune ar avea succes, ea le-ar permite forţelor ruse să pătrundă în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, dinspre vest, adaugă The Times, citat de agerpres.ro.

„Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Republicii Moldova este crucială. Dacă ruşii încep să obţină controlul, din punct de vedere militar suntem un obiectiv mai uşor (de cucerit - n.r.) şi ameninţarea la adresa Ucrainei va fi existenţială", a declarat pentru cotidianul britanic o sursă militară ucraineană.

Tensiunile au sporit în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, după o serie de explozii misterioase atribuite „teroriştilor".

Analiştii occidentali cred că obiectivul Kremlinului este de a crea o legătură terestră dinspre Rusia de-a lungul întregii coaste a Ucrainei către Transnistria, tăind accesul Ucrainei la Marea Neagră, scrie The Times.

Potrivit unei surse militare, serviciile de informaţii ucrainene atrag atenţia asupra activităţii de la aerodromul principal din Tiraspol, „capitala" Transnistriei, ceea ce sugerează că ruşii se pregătesc pentru conflict, cu avioane de transport Iliuşin-76 şi, posibil, elicoptere care ar urma să ajungă aici.

Potrivit funcţionarilor occidentali, circa 1.500 militari ruşi ar fi staţionaţi în Transnistria.

Rusia ar putea crea un „pretext" pentru a interveni în Republica Moldova care să se suprapună cu defilarea de 9 mai, când ruşii sărbătoresc Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea naziştilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

De altfel, în vreme ce unii analiști occidentali estimau o posibilă încheiere a conflictului in Ucraina în jurul datei de 9 ami, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, un apropiat al lui Putin, a atras atenția că acest lucru nu se va înâmpla la o anumită data. 

„Militarii noştri nu îşi va ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei", a declarat Lavrov într-un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset,

ȘI NATO anticipează acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals în Republica Moldova, dar, la sfârșitul luniit trecute, alianța nu vedea riscuri militare iminente pentru această țară, potrivit declarațiilor făcute de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, pentru Digi24.

Exploziile produse în ultima săptămână a lunii aprilie la Tiraspol au fost însă precedate de declarațiile comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, generalul Rustam Minnekaiev, care spunea că Rusia are în vedere deschiderea unui coridor spre Transnistria, unde, potrivit lui, s-ar înregistra „cazuri de discriminare a populaţiei rusofone". La scurt timp a venit și reacția oficialităților de la Kiev, care au declarat că sunt pregătiți pentru orice escaladare a situației din regiunea transnistreană și că pot rezolva „problema transnistreană cât ai pocni din degete". 

Până la ora publicării acestui material, președinta Republicii Moldova nu comentase informațiile publicate de The Times privind posibilitatea atragerii țării sale în războiul din Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.