VIDEO. Imagini spectaculoase cu militarii americani care urcă la bordul avioanelor celebrele obuziere M777 pentru Ucraina. Primii militari ucraineni și-au terminat deja stagiul de pregătire pentru aceste tunuri devastatoare și se vor întoarce pe front


VIDEO. Imagini spectaculoase cu militarii americani care urcă la bordul avioanelor celebrele obuziere M777 pentru Ucraina. Primii militari ucraineni și-au terminat deja stagiul de pregătire pentru aceste tunuri devastatoare și se vor întoarce pe front

Departamentul Apărării al Statelor Unite a publicat pe pagina oficială și în rețelele de socializare imagini spectaculoase cu celebrele obuziere M777, piese de artilerie de ultimă generaţie pe care Statele Unite au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că jumătate din numărul de tancuri M777 care va fi acordat de SUA Ucrainei a ajuns, miercuri, la destinație, iar primii militari ucraineni au fost deja instruiți, într-o locație secretă, în operarea acestora. Aceștia urmează să revină în Ucraina și să-i învețe pe camarazii lor cum să le folosească pe câmpul de luptă. 

Chiar dacă manevrarea lor nu este fundamental diferită de a celor din artileria cu care armata ucraineană este familiarizată, aceste tunuri utilizează obuze de 155 mm, folosite de ţările din NATO, în timp ce Ucraina are în continuare numai obuze de 152 mm de fabricaţie rusă.

Potrivit publicației stripes.com, în Ucraina ar fi ajuns, până în acest moment, în jur de 45 de obuziere din cele 90 pe care SUA le va trimite în total pe frontul ucrainean. Cel mai probabil, tunurile de 155 mm vor fi folosite în cadrul confruntărilor din estul Ucrainei. A fost primul transport cu mașinării de război de acest tip trimis de Statele Unite în Ucraina de la debutul invaziei din 24 februarie. 

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, urmează să ceară Congresului să deblocheze o sumă suplimentară de 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina. Suma ar urma să includă ajutoare militare în valoare de 20 de miliarde de dolari, a precizat, joi, un oficial amerian de rang înalt.

Obuzierele M777 (foto jos) au fost folosite pentru prima dată de armata SUA în timpul războiului din Afganistan (2002-2021), în 2005, potrivit informațiilor oficiale. Sunt asamblate într-o uzină situată lângă Hattiesburg, statul american Mississippi, însă piesele cele mai sofisticate sunt fabricate în Anglia, la Barrow-in-Furness. Ritmul de producție variază între 10 și 16 unități pe lună. Cântăresc 4200 de kilograme, fiind cele mai ușoare tunuri din categoria lor, practic cu 48% mai ușoare decât obuzierele M198 folosite din 1978 și până la momentul apariției M777, fapt care le face ușor de transportat cu avioanele, elicopterele sau camioanele. În timpul luptelor, un M777 trebuie manevrat de un echipaj alcătuit de regulă din opt oameni, dar care poate fi redus până la cinci. Are o cadenţă de tragere de 2 până la 5 proiectile pe minut și un nivel de precizie foarte ridicat. În funcție de tipul de proiectil, acesta poate trage la o distanță cuprinsă între 24 km şi 30 km. 

Recent, ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a confirmat că membrii serviciului militar canadian îi antrenează și pe ucraineni în folosirea Howitzer M777. 

Australia a decis, de asemenea, să trimită un lot de șase obuziere M777 în Ucraina.

Sursa foto jos: Departamentul Apărării al Statelor Unite/Twitter/Faceboook



 

 

 

 

 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.