Rusia oprește gazul pentru Polonia și Bulgaria, după ce ambele țări au refuzat să achite în ruble. Polonia spune că se va descurca și fără gazul rusesc. Bulgaria caută surse alternative


Rusia oprește gazul pentru Polonia și Bulgaria, după ce ambele țări au refuzat să achite în ruble. Polonia spune că se va descurca și fără gazul rusesc. Bulgaria caută surse alternative

Rusia a decis să oprească livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, calificându-le drept „stare neprietenoase” care au refuzat să achite în ruble, relatează BBC.

Publicațiile poloneze Polsat News și Onet.pl scriu că rezervele de gaz, contractate de Polonia pentru a fi livrate prin conducta Yamal, au fost oprite, citând surse anonime.

PGNig SA, compania poloneză de stat care deține contractul pe termen lung de achiziție de la Gazprom, a refuzat să comenteze informația.

PGiNG SA cumpără 60% din gazul natural de la Gazprom prin gazoductul Yamal.

Datele furnizate de rețeaua UE a operatorilor de transport de gaze a indicat faptul că aprovizionarea Poloniei cu gaz rusesc a fost întreruptă. Pentru Bulgaria acest lucru ar urma să se întâmple începând de miercuri, 27 aprilie, potrivit ministerului Energiei din Bulgaria, citat de Reuters.

Livrările de gaz suspendate intenționat de către Gazprom nu ar fi însă o problemă imediată pentru Polonia, pentru că rezervele sale sunt de aproape la 80%, iar cererea de gaze naturale este oricum mai scăzută în această perioadă, datorită încălzirii vremii, mai scrie BBC.

De asemenea, mai mulți oficiali polonezi au precizat că țara lor se va descurca, în următoarea perioadă, și fără gazul din Rusia.

Ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, a precizat că Polonia are rezerve suficiente de energie, dar că deocamdată nu este nevoie ca gazul să fie extras din rezervele respective și nici să fie întreruptă alimentarea cu gaz pentru consumatori. 

Ministrul adjunct de Externe, Marcin Przydacz, a precizat că Polonia era deja pregătită pentru această posibilitate, precizând că este sigur că vor reuși să gestioneze prezenta situație. Într-o declarație pentru BBC, Przydacz a mai spus că se dovedește încă o dată că Moscova nu este „un partener de încredere pentru niciun fel de afacere”, îndemnând și alte state europene (și mai ales Germania) să susțină interzicerea importurilor de energie din Rusia. 

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, asigurând 45% din consumul european de gaze naturale.

Polonia urmează să-și asigure independența energetică față de Rusia, printr-un nou gazoduct. Prin Baltic Pipe, Norvegia, al doilea furnizor de gaze naturale al Europei, va furniza Poloniei 10 miliarde de metri cubi de gaze  naturale, ceea ce înseamnă circa jumătate din consumul acestei țări. Gazoductul urmează să fie terminat spre sfârșitul anului. 

Bulgaria, care se bazează pe gazele naturale furnizate de Gazprom în proporție de peste 90%, spune că a luat deja măsuri pentru a găsi surse alternative și că nu vor fi, deocamată, restricții privind consumul de gaze. 

Ministerul Energiei din Bulgaria a precizat că a îndeplinit toate obligațiile financiare din prezentul contract cu Gazprom și că a efectuat toatele plățile necesare, adăugând că noul sistem de plată solicitat de Rusia încalcă acest contract. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Polonia trimite zeci de tancuri în Ucraina și alte echipamente militare în valoare de 1,5 miliarde de euro. SUA și alte 40 de țări se reunesc în Germania pentru a analiza cum poate fi ajutat Kievul mai bine pentru a câștiga în fața Rusiei

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.