Sprijin important acordat Ucrainei: Polonia anunță că e pregătită să ofere tratament spitalicesc unui număr considerabil de soldați ucraineni, iar Cehia va repara tancurile și vehiculele blindate ucrainene


Sprijin important acordat Ucrainei: Polonia anunță că e pregătită să ofere tratament spitalicesc unui număr considerabil de soldați ucraineni, iar Cehia va repara tancurile și vehiculele blindate ucrainene

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că țara sa este pregătită să ofere tratament spitalicesc pentru cel puțin 10.000 de soldați ucraineni răniți.

Acesta a mai precizat că sunt tratați deja în clinicile poloneze câteva zeci de militari ucraineni răniți.

"Vom face tot posibilul pentru a primi și trata toți soldații răniți din Ucraina. Spitalele noastre sunt pregătite!", a spus Morawiecki. (sursa: AICI)

Un sprijin important va fi acordat și de către Republica Cehă. Concret, Cehia va repara tancuri ucrainene și vehicule blindate de transport, a confirmat ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova (foto 2).

Ea a spus că primele vehicule vor fi tancuri T-64 ucrainene, dar că vor urma altele - inclusiv vehicule de luptă de infanterie.

Cernochova a spus că Republica Cehă a fost prima țară abordată de Ucraina cu o solicitare de întreținere și reparare a vehiculelor de luptă. De asemenea, vehiculele vor fi reparate și în vecinul Ucrainei, Slovacia.

Cehia a fost prima țară străină care a furnizat Ucrainei tancuri - T-72 din epoca sovietică - precum și vehicule de luptă de infanterie BMP-1, aparținând rezervelor sale active. Există, de asemenea, rapoarte conform cărora a furnizat artilerie autopropulsată, precum și mai multe sisteme de lansare de rachete.

Ministerul Apărării refuză să precizeze cantitatea și tipologia armamentului trimis în Ucraina, confirmând doar că trimite atât arme ușoare, cât și arme grele și va continua să facă acest lucru indiferent de obiecțiile cu care vin rușii. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.